CDR.cz - Vybráno z IT

Americe se povedlo pozastavit život člověka výměnou krve za chladící kapalinu

Americký tým lékařů dokázal vyměnit v těle člověka krev za chladící kapalinu, a tak prodloužit život člověku, který by na 95% stejně umřel. Tím utlumí všechny biologické procesy a mají dostatek času, aby ho operovali.

Každý den se po celém světě stávají stovky případů, kdy například při vážné dopravní nehodě dojde k tak váženému zranění člověka, že i když záchranáři přijedou, nestihnou ho dovést do nemocnice včas. Proto tým amerických lékařů poprvé na světě vyzkoušel uvést pacienta do stavu anabiózy, čili stavu, kdy jsou veškeré děje v člověku utlumeny na minimum.

Pokud se veškeré pokusy osvědčí a technologie se ujme v běžné praxi, lékaři by měli dostatek času zachránit zdraví mnoha lidí. Hlavní vývoj se pak odehrává pod vedením Samuela Tishermana na Univerzitě Maryland v Baltimoru. Ideálním pacientem pro účely pokusu je člověk, který byl dopraven do nemocnice se střelným nebo bodným zraněním. Takovém pacientu obvykle selhává srdce, ztrácí velké množství krve a do několika minut umírá s pravděpodobností 95 %.

V takovémto případě je celý organismus pacienta ochlazen na 10-15 stupňů Celsia pomocí speciálního chladícího roztoku, který jim je vpraven do krevního oběhu, aby postupně nahradil veškerou krev. Tento roztok má teplotu blízkou nule, takže veškerá činnost mozku se zastaví a biologické procesy se zpomalí na minimum.

Po zchlazení pacienta dostanou lékaři dvě hodinky na to, aby odstranili život ohrožující problém. Poté je pacient zase uveden do normálního teplotního stavu a srdce mu je zase „nahozeno“. Za běžné lidské teploty vydrží mozek bez kyslíku asi 5 minut. Pokud je však zchlazen, utlumí se všechny procesy a tato doba, než dojde k nenávratným poškozením, se prodlužuje. I když jde o přelomový pokus, chce Tisherman uveřejnit výsledky své práce až celistvě na konci roku 2020.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Americe se povedlo pozastavit život člověka výměnou krve za chladící kapalinu

Pátek, 6 Prosinec 2019 - 14:22 | ldx | Zároveň by to mohl být i předstupeň k dlouhodobé...
Neděle, 24 Listopad 2019 - 15:07 | ptipi | Můžete prosím zdroj toho, že umřel? (nebo...
Neděle, 24 Listopad 2019 - 15:06 | ptipi | Kde jste na to přišel? Výsledky nebudou podle...
Sobota, 23 Listopad 2019 - 16:26 | totojane | klasika operace se zdaříla pacient zemřel :)))...
Pátek, 22 Listopad 2019 - 17:18 | Xspy | Takže stejně umřel , jen patrně měl svolení tohle...

Zobrazit diskusi