CDR.cz - Vybráno z IT

Apple představil čtvrtou generaci iPadu a iPad mini, Lightning je standardem

ipad_mini_a_ipad_4
Úterní konference dle očekávání přinesla novou verzi oblíbeného tabletu iPad. Vedle menšího modelu se uvedení dočkal i zástupce stávající řady, který dostal konektor Lightning a výkonnější SoC. Víme ceny a data uvedení na trh.

Text z pozvánky "Máme pro vás něco víc, co bychom chtěli ukázat" se do písmenka potvrdil. Novinek nebylo zrovna málo a přestože od smrti bývalého ředitele firmy a vizionáře Steva Jobse nemají konference Apple ten správný náboj, uvedeným produktům to na zajímavosti neubírá.

Co měl gigant z kalifornského Cupertina ukázat, jsme si řekli již v článku Apple chce Microsoftu a Windows 8 znepříjemnit vstup na trh: Představí nový iPad mini a tím zdaleka nekončí. Někteří čtenáři byli skeptičtí a neváhali text označit za blábol. Nehledě na to se všechny publikované informace potvrdily a Apple skutečně ukázal to, co jsme očekávali, a k tomu něco víc. Potvrdil tím fakt, že v poslední době si s utajováním informací hlavu příliš neláme, nebo se mu to při obrovském zájmu veřejnosti zkrátka nedaří.

apple_ipad_100_milion_prodej

Část konference týkající se iPadů začala tradičně čísly. Apple se neváhal pochlubit dobrými prodeji a před dvěma týdny dokonce dosáhl milníku v podobě 100 milionů prodaných kusů svého tabletu. Pokud vezmeme v potaz zisk s každého zařízení, musí mít v Cupertinu nemalý důvod k úsměvu.

iPad mini: Menší, tenčí a s konektorem Lightning

Přestože dříve malé tablety v Applu kritizovali, rozhodli se nyní nabídnout menší variantu i svým zákazníkům. Stávajícím nejprodávanějším 7" modelům v podobě Google Nexus 7 a Amazon Kindle Fire tak přibude konkurence, jejíž velikost úhlopříčky je však o něco větší. Konkrétně se na těle iPadu mini nachází 7,9" IPS panel s LED podsvícením a rozlišením 1024 × 768 obrazových bodů.

apple-ipad-mini

"Je lehký jako psací blok," pochlubil se Phil Shiller při uvedení. S váhou 308 gramů v základní verzi a 312 gramů v provedení s WiFi je opravdu o něco lehčí, než jeho největší konkurenti (Nexus 7 má o něco málo víc - 340 g). Oproti původnímu iPadu je lehčí téměř dvakrát a tloušťka klesla na 7,2 mm.

Výkon by měl díky použitému dvoujádrovému čipu Apple A5 a 512MB operační paměti přibližně odpovídat druhé generaci iPadu. Oproti ní má lepší přední i zadní fotoaparát. Na trh se dostane 2. listopadu hned v několika variantách lišících se výbavou a barevným provedením. Na modely s mobilním připojením si budeme muset počkat další dva týdny. Základní verze s WiFi a 16GB úložištěm u nás vyjde na poměrně vysokých 8 490 Kč.

ipad-mini-vs-ipad-4-9

Překvapení jménem iPad 4: Lightning a vyšší výkon samozřejmostí

Smršť informací kolem malého iPadu v nás zanechala dojem, že co se tabletů týče, nic dalšího Apple neukáže. O to více překvapila zpráva o čtvrté generaci tohoto nejprodávanějšího tabletu. Jedná se spíše o takovou hardwarovou aktualizaci třetí generace, což určitě není na škodu - výkonu bude mít novinka na rozdávání. Údajně až dvakrát více po grafické stránce, než v případě "trojky".

apple_ipad_4

O hladký běh systému a aplikací se stará čip Apple A6X s čtyřjádrovou grafickou částí, u které je oproti A5X zmíněný dvojnásobný nárůst výkonu. Konektivita je stejná jako v případě iPadu mini, nechybí tedy dvoupásmová 802.11 a/b/g/n WiFi, konektor Lightning a podpora LTE sítí. Zbytek konfigurace zůstává při starém, stejně jako rozlišení displeje 2048 × 1536 pixelů, kde není důvod v tuto chvíli navyšovat.

ipad4_cena

Pro videohovory je připravena 720p přední kamera, stejná jako v případě iPhone 5. Dostupný bude v černé a bílé barvě za cenu pohybující se kolem 499 dolarů (kolem 9 500 Kč bez započtení standardní české přirážky) za 16GB verzi s WiFi. Dostupný bude taktéž od 2. listopadu.

Zdroje: 

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Apple představil čtvrtou generaci iPadu a iPad mini, Lightning je standardem

Středa, 24 Říjen 2012 - 11:24 | Lukáš Voříšek | Zdravím, jednalo se o překlep, děkuji za...
Středa, 24 Říjen 2012 - 10:50 | Martin Kroček | základní verze nemá jenom 8GB, ale 16GB.

Zobrazit diskusi