CDR.cz - Vybráno z IT

Po roce Vánoce aneb Windows Phone na „odepsaném“ zařízení před a po aktualizaci

nepřehlédněte
Chytrý telefon, o němž jsme si mysleli, že je jeho podpora ukončena, dostal příjemné osvěžení. Jaké benefity přináší aktualizace GDR3 pro Windows Phone 8 a jak se projevuje u smartphonu Ascend W1?

Huawei Ascend W1 je i rok po uvedení na trh poměrně zajímavým modelem v portfoliu smartphonů čínského výrobce. Chytrý telefon s operačním systémem Windows Phone 8 dnes sice nepatří mezi nejlepší kousky, ale za cenu kolem 3 500 Kč nabídne dostačující výbavu v čele s dvoujádrovým procesorem, 512 MB RAM, A-GPS i NFC.

Dnes již sice na první pohled nic světoborného, ale před rokem to byla, za cenu kolem 4 500 Kč, velmi lákavá nabídka. Ale zpět k věci. Ascend W1 postupem času ukázal, že to s jeho podporou podle všeho nebude nijak růžové. Aktualizace nikde a přestože se prodalo přes milion kusů, plnila se diskuzní fóra příspěvky majitelů, kteří by rádi aktualizovali na update GDR3, přinášející několik zajímavých vylepšení a především řešící problém se samovolným zaplňování volného místa, což byla vada WP8 obecně.

I když ji Microsoft v říjnu 2013 opravil ve zmíněném updatu, nedělo se v případě W1 téměř nic. Svou zásluhu na tom má i fakt, že se OTA update šíří postupně a vše závisí na operátorovi, výrobci, verzi telefonu apod.

Třikrát hurá!

Jaké tedy bylo překvapení, když včera zařízení začalo hlásit „Dostupné aktualizace“. Člověk se v takovém případě cítí jako Alenka v říši divů. Pokud telefon vlastníte a update se nezobrazil sám, stačí jít do "Nastavení" > "Aktualizace telefonu" > "Vyhledat aktualizace".

Aktualizace se v našem případě ukázala být několikahodinovým procesem. Zabírá totiž spoustu místa a kvůli neustálé chybové hlášce informující o zaplnění úložiště jsem musel odinstalovat úplně všechny! aplikace, které jsem v telefonu kdy měl, vymazat historii prohlížeče a základní systémové obrázky zamykací obrazovky. Smutný to příběh, který pokračoval dalším naštváním, neboť už nebylo co mazat a telefon stejně hlásil, že mu chybí další místo.

 

Více než 670 MB volného úložiště mělo zařízení naposledy možná krátce po zakoupení, ale chyba s položkou „Ostatní“ způsobila nabobtnání nesmazatelného balastu na 1,4 GB a smazat ji žádným způsobem nejde (to u Ascend W1 řeší právě až nová aktualizace systému). Chcete-li si tedy v případě tohoto zařízení ušetřit čas, proveďte zálohu a poté rovnou obnovu do továrního nastavení. To bylo po dlouhých hodinách snahy o smazání všeho co šlo i naším řešením, díky němuž volný prostor narostl na 1,4 GB.

Poté již s aktualizací problém nebyl. Samotný proces i s restarty zabere kolem 20 minut a hned poté, bez dalšího nastavování, můžete systém začít využívat. O data ani nastavení uživatel nepřijde a na první pohled se také mnoho nezměnilo. Rozdílů je však hned několik, viz odstavce níže.

Windows Phone 8 GDR3 update - spousta novinek a ještě rychlejší prostředí

Nejprve zmiňme, že GDR3 pro Windows Phone 8 není žádnou novinkou. První modely se aktualizace dočkaly v říjnu roku 2013 a většina výrobců reagovala rychle. To však nebyl případ smartphonu Ascend W1, i když jsme se nyní, tedy po pár měsících od vypuštění Microsoftem konečně dočkali.

Na první pohled se aktualizace projevila rychlejším chodem už tak plynulého systému - rychlejší je nejen pohyb v menu, ale i scrollování. Zajímavější jsou však funkce správy paměti, kdy zmizela položka „Ostatní“ a nahradily ji „Dočasné soubory“. Položky jdou navíc nově rozkliknout a uživatel tak snadno smaže nepotřebný balast.

Seznam běžících aplikací dříve a nyní. Konečně můžeme zavírat otevřené aplikace!

Příjemnou změnou je i multitasking, kdy lze při zobrazení běžících aplikací provést jejich ukončení. K tomuto účelu přibyl křížek v pravém rohu obrazovek. Ačkoliv se na první pohled nejedná o výrazné změny, uživateli nakonec poměrně usnadní život.

Vydání aktualizace bylo nezbytností a kdyby tento krok Huawei s MS neučinili, jednalo by se o špatnou reklamu pro potenciální vydání dalších WP telefonů. Windows Phone 8.1 se blíží a je dost pravděpodobné, že nějaký ten model uvede i zmíněný čínský výrobce.

 Co dále díky aktualizaci přibylo:

  • Podpora pro Full HD displejů
  • Kontrola pravopisu při psaní textu
  • Podpora výkonných procesorů (Snapdragon 800)
  • Driving mode - umožní automatické připojení přes Bluetooth a automaticky nastaví funkce pro jízdu automobilem
  • Vlastní vyzvánění pro zprávy, e-maily, události kalendáře i hovory
  • Snadné párování a sdílení internetu s Windows 8.1 zařízeními
  • Zámek rotace displeje
  • Vylepšení WiFi a Bluetooth
  • Spousta dalších změn, viz oficiální stránky Microsoftu
Zdroje: 

Vlastní

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Po roce Vánoce aneb Windows Phone na „odepsaném“ zařízení před a po aktualizaci

Čtvrtek, 6 Březen 2014 - 11:42 | John Doe | Všímá si teď někdo toho propasného rozdílu ve...
Úterý, 4 Březen 2014 - 20:18 | George eLzyx | Windows Phone podporuje mulitasking již od verze...
Úterý, 4 Březen 2014 - 20:14 | Peterek82 Peter | No, nevím jak komu, ale já když v Lumii zvolím...
Úterý, 4 Březen 2014 - 19:50 | PeZa PeZa | No vida - Brezen 2014 a windows phone objevil...
Úterý, 4 Březen 2014 - 16:30 | George eLzyx | tak to gratulace. Já se "starám" o 4ks...

Zobrazit diskusi