CDR.cz - Vybráno z IT

Asus Transformer Book Trio: Tablet, výkonný notebook a stolní počítač se dvěma OS v jednom [první dojmy]

Asus Transformer Book Trio - img14
Asus uvedl na český trh svůj nový hybridní stroj Transformer Book Trio, který kombinuje hned tři zařízení v jednom. Počítač má dva operační systémy i dvojí hardware a využít jej můžete také s jinou obrazovkou jako stolní počítač.

Taiwanský výrobce Asus byl jedním z hlavních průkopníků, kteří před několika lety odvážně přinesli na světový trh první hybridní stroje kombinující výhody dotykového tabletu a klasického notebooku s hardwarovou klávesnicí. Nyní už je jeho rodinka Transformer zařízení celkem početná a zřejmě je stále co zlepšovat. Důkazem toho je i nový model Transformer Book Trio, jehož krátké představení jsme vám přinesli už v červnu. Tento týden jej výrobce oficiálně uvedl na český trh a samotné tiskové konference jsme se účastnili také (o tom ale až závěrem).

Asus Transformer Book Trio - img8

Jelikož lze počítač používat buďto jako notebook nebo s oddělenou dotykovou obrazovkou pouze jako tablet, má i dvojí hardwarovou výbavu a spolu s ní i dva operační systémy. V režimu notebooku máme k dispozici 11,6“ IPS displej s FullHD rozlišením a hardwarové zázemí samotné dokovací stanice, v jejímž čele tiká čtyřjádrový procesor Intel Core i5 nebo i7 a grafická karta Intel HD 4400. Po jejím boku je pak 4GB operační paměť, 500GB pevný disk a operačním systémem jsou plnohodnotné Windows 8. V tomto stavu tedy máme pod rukama velmi nadupaný stroj, který by si měl bez problémů poradit i s náročnějšími herními tituly.

Asus Transformer Book Trio - img6Asus Transformer Book Trio - img5

Situace se ale mění, pokud oddělíme displej od základny „notebooku“. Samostatný tablet má vlastní pohonnou jednotku, kterou zastupuje úsporný dvoujádrový procesor Intel Atom s taktem 1,6 GHz a 2GB operační paměť. Interní SSD úložiště nabízí 16GB prostor rozšiřitelný paměťovou MicroSD kartou, hlavní 8Mpix fotoaparát snímá video ve FullHD a bezdrátová připojení obstará Wi-Fi nebo Bluetooth. Pro úplnost zmíníme také akumulátor tabletu s kapacitou 19 Wh / 5070 mAh.

Asus Transformer Book Trio - img3Asus Transformer Book Trio - img2

Už podle názvu Transformer Book Trio je ale jasné, že počítač nabízí ještě jednu užitečnou transformaci. Pokud oddělíme tablet od dokovací stanice u současných hybridních zařízení, můžeme jej používat kdekoli jen chceme, zbylá základna s klávesnicí a s výkonným hardwarem uvnitř je ale v této době nevyužita. U dnešní novinky k ní ale můžeme připojit jakoukoli jinou obrazovku nebo třeba televizi v obývacím pokojí – základnu i tablet lze tedy používat nezávisle na sobě. To se může hodit například při večerním hraní akčních her, kdy zabavíte přítelkyni dotykovou hrou nebo módním časopisem na tabletu :-).

Asus Transformer Book Trio - img9

K propojení s televizí nebo s jinou obrazovkou má dokovací stanice MicroHDMI konektor nebo Mini DisplayPort, mimo ně pak nabídne i dvojici USB 3.0, bezdrátovou Wi-Fi (s technologií Intel WiDi pro bezdrátový přenos obrazu) a také Bluetooth 4.0. Pokud pracují tablet i dokovací část odděleně, ale připojeny jsou na stejnou Wi-Fi, lze skrze ni bezdrátově přistupovat na úložiště ve druhém zařízení. V režimu notebooku se interní prostor Androidu zobrazuje jako další pevný disk a mezi oběmi operačními systémy lze snadno přepínat díky speciálnímu tlačítku u klávesnice.

Asus Transformer Book Trio - img13
Asus Transformer Book Trio - img4Asus Transformer Book Trio - img1

Dokovací stanice vlastní integrovaný akumulátor s kapacitou 33Wh / 4 430 mAh a ve spojení s tabletem a jeho baterií nabízí výdrž přes 13 hodin u zapnutého Androidu. U výkonově náročnějších Windows 8 slibuje výrobce výdrž 5 hodin na jedno nabití. Zmíníme také hmotnost počítače, kdy samotný tablet váží 700 gramů a dokovací stanice rovný kilogram. Při jeho přepravě už tedy nosíme v batohu necelé dvě kila váhy, což je i ve srovnání s výkonnými ultrabooky poměrně dost.

  TABLET DOKOVACÍ STANICE
Displej 11,6" IPS LCD, kapacitní
 FullHD 1920 x 1080px
-
Operační systém Android 4.2 Jelly Bean Windows 8
Procesor Intel Atom Z2560
1,6 GHz, čtyřjádrový
Intel Core i5, 1,6 GHz 4x
Intel Core i7, 1,8 GHz 4x
Operační paměť 2 GB DDR2 4 GB DDR3
Úložiště 16 GB SSD
+ Slot na MicroSD
500 GB HDD (5 400ot/min)
Grafická karta - Intel HD Graphic 4400
Fotoaparát Webkamera: HD rozlišení
Hlavní: 5Mpix, autofocus, FullHD / 30fps video
-
Konektivita Wi-Fi 802.11n
Bluetooth 3.0
MicroUSB 2.0
GPS
Wi-Fi 802.11ac
Bluetooth 4.0
2x USB 3.0
MicroHDMI
Intel WiDi 4.1
Mini DisplayPort
GPS
Audio Stereo reproduktory
(Sonic Master), 3.5mm jack, digitální mikrofon
Stereo reproduktory 
(Sonic Master), 3.5mm jack, digitální mikrofon
Akumulátor Li-Pol, 19 Wh, 5 070 mAh Li-Pol, 33Wh, 4 430 mAh
Rozměry 30,5 x 19,4 x 1 cm 30,5 x 19,4 x 1,3 cm
Hmotnost 700 gramů 1 kg
Dostupnost a cena V prodeji Intel Core i5: 25 200 Kč
Intel Core i7: 27 200 Kč

Středeční konference Asusu, kdy byl Transformer Book Trio oficiálně představen pro český trh, jsme se účastnili také. Celkově máme z tohoto počítače pozitivní dojmy a jeho FullHD IPS displej vypadá na pohled velmi pěkně. Oproti tomu ale musíme vytknout absenci ethernetové zdířky pro kabelové připojení k internetu, kdy si musíme vystačit s dodatečným adaptérem do USB. Oproti jiným hybridním počítačům je potom jeho dokovací část poměrně těžká (za což může především použitý výkonný hardware). Také po stránce zpracování na nás působil lépe samotný tablet, celkově je ale počítač velmi pěkný a výkonem nabušený stroj, který nás velmi zaujal.

Asus Transformer Book Trio - img11

Dvojí hardwarové výbavě a líbivému zpracování pak samozřejmě odpovídá i cenovka počítače – výrobce ohodnotil verzi s procesorem Intel Core i5 na 25 200 korun, za výkonnější Intel Core i7 si pak připlatíme o dvě tisícovky více. Za tyto vysoké částky ale dostaneme hned tři moderní a výkonné zařízení v jednom, při čemž tablet i dokovací část můžeme používat zcela samostatně.

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Asus Transformer Book Trio: Tablet, výkonný notebook a stolní počítač se dvěma OS v jednom [první dojmy]

Pátek, 29 Listopad 2013 - 11:44 | BTJ | A pak at mi nekdo rika, ze Surface Pro 2, po...
Čtvrtek, 28 Listopad 2013 - 16:26 | doctorX doctorY | hdd je v tomto na dve veci, kdyz uz tak ssd disk...
Čtvrtek, 28 Listopad 2013 - 15:59 | HKMaly | Nojo, jenze to bys ty windows musel platit...
Čtvrtek, 28 Listopad 2013 - 09:45 | peca | Opravdu to obsahuje dvojí rádiovou část? Možná je...
Čtvrtek, 28 Listopad 2013 - 09:05 | Pety | Přesně. Škoda peněz za androidovou část.
Čtvrtek, 28 Listopad 2013 - 08:36 | r23 | Jen bych vynechal ten Android a nechal to na...
Čtvrtek, 28 Listopad 2013 - 08:02 | Elza | Škoda že tablet nedisponuje 3G/LTE modulem pro...

Zobrazit diskusi