CDR.cz - Vybráno z IT

Autonomní vůz Mercedes-Benz F 015. To jsou displeje, kam se podíváš

Mercedes Benz F 015
To jste ještě neviděli! Luxusní automobil budoucnosti od Mercedesu, který nepotřebuje řidiče, má nabídnout pohodlí, dostatek prostoru a klid pro práci.

Uspěchanost dnešní doby je znát v každém směru. Samořídící automobily, v nichž může člověk dělat více věcí najednou, mají zřejmě šanci na úspěch a společnostem Apple, Tesla a Google tak roste další konkurence. Německá automobilka Mercedes-Benz boduje s konceptem autonomního vozidla, jež má zcela změnit budoucnost dopravy.

Mercedes Benz F 015 Cabin

Automobil Mercedes-Benz F 015 je součástí projektu Luxury in Motion. Byl představen v lednu na veletrhu CES 2015 a první testovací vozidla byla několikrát spatřena na ulicích San Francisca. Přední a zadní kola vozu jsou umístěna v samotných rozích karoserie, takže bylo možné dosáhnout rozvoru náprav ve vzdálenosti 3,6 metru a zcela maximalizovat vnitřní prostor. Vůz je 5,22 metru dlouhý, přes 2 metry široký a přes 1,5 metru vysoký. Aby si mohli cestující do vozidla pohodlně nasednout, střední sloupek byl odstraněn a dveře se otevírají protisměrně.

V interiéru na vás čeká hned několik dotykových displejů. Hlavní široký displej zaujímá celou přední část přístrojové desky, další čtyři displeje najdeme na dveřích, jeden na zadní stěně a poslední výklopný displej se ukrývá mezi zadními sedadly. Každý z nich je poháněn samostatným MacBookem. Luxusní design podtrhuje střídání různých materiálů - kov, sklo, dřevo a kůže.

Mercedes Benz F 015 Back

Použité technologie, například adaptivní tempomat či jízdní asistent, jsou shodné s vozem Mercedes-Benz třídy S. Nový model F 015 však vůbec nepotřebuje řidiče a umí promítat virtuální přechod pro chodce na vozovku.

Výrobce se domnívá, že v budoucnosti budou města tak přelidněná, že automobil bude jedním z míst, kde si člověk bude moci dopřát chvilku pro sebe. S autonomními vozidly bychom se prý mohli běžně setkávat od roku 2030.

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Autonomní vůz Mercedes-Benz F 015. To jsou displeje, kam se podíváš

Čtvrtek, 19 Březen 2015 - 17:28 | Bonfire | hehe, to bylo samozrejme mysleno s nadsazkou :)
Čtvrtek, 19 Březen 2015 - 17:10 | HKMaly | Muzou se pripojit k ledarum, lamparum, stavecum...
Čtvrtek, 19 Březen 2015 - 17:06 | HKMaly | Neprehanej, na Kepler-186f treba stavi silnice...
Čtvrtek, 19 Březen 2015 - 10:01 | Bonfire | a ridici nebudou mit co zrat.
Čtvrtek, 19 Březen 2015 - 08:56 | JVc | Tak takovy silnice bych chtel u nas videt. Pri...

Zobrazit diskusi