CDR.cz - Vybráno z IT

BAE Systems vyvíjí "chytrou kůži" pro letadla

nepřehlédněte
Bae Smart Skin
Společnost BAE Systems vyvíjí multifunkční senzory, které umožní letadlu analyzovat integritu svého trupu a zároveň i okolní prostředí kolem něj. A to až do nejmenších detailů.

Díky kůži a síti nervů může člověk cítit celou škálu vjemů, jako je teplo, chlad, dotyk/tlak, svědění, bolest. V BAE Systems Advanced Technology Centre jak se zdá posloužila lidská kůže jako inspirace a tamní vědci vytváří tzv. “chytrou kůži“ využitelnou v leteckém průmyslu. Mělo by se jednat o tisíce miniaturních senzorů, které pokryjí trup letadla, které následně poskytnou širokou škálu podrobných informací v reálném čase, jak o samotném trupu letadla, tak i o tom co se děje v blízkém okolí kolem něj.

Tyto multifunkční senzory by měly představovat miniaturní zrníčka o rozměrech menších než 1 mm³. Komunikovat s uživatelským rozhraním budou pomocí bezdrátové sítě (mělo by se jednat o jinak nepoužívaná kmitočtová pásma pro přenos dat) a budou si pro svůj provoz vyrábět vlastní energii. Senzory by měly poskytovat informace o teplotě, rychlosti větru, korozi, porušení trupu, GPS poloze, akceleraci, údaje z gyroskopu a údaje o intenzitě magnetického pole.

Výsledná data ze senzorů budou zobrazována v reálném čase prostřednictvím uživatelského rozhraní. Pilot by tak měl mít stálý přehled ohledně trupu svého letadla. Senzory, které jsou schopny detekce specifické oblasti poškození nebo rozpadu trupu, by mohly celkově zefektivnit údržbu a vyřešit drobné problémy dříve než se stanou mnohem vážnějšími.

BAE Systems si tak od této technologie hlavně slibuje snížení potřeby rutinních kontrol souvisejících s údržbou letounu.

Tagy: 
Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku BAE Systems vyvíjí "chytrou kůži" pro letadla

Sobota, 6 Září 2014 - 20:40 | trodas | Vojáci by měli zbystřit, detekce např. nasvícení...
Čtvrtek, 28 Srpen 2014 - 11:35 | JoHnY3 | Cokoliv co vysila jde zachytit, rusit nebo i...
Čtvrtek, 28 Srpen 2014 - 11:14 | ica sk | Pokialsenzory bdu ma na lietadlo iba informativny...
Čtvrtek, 28 Srpen 2014 - 10:58 | Tom Miki | akorat problém bude, že se bude patrně jednat o...
Čtvrtek, 28 Srpen 2014 - 09:57 | Michal Hak | jakekoliv bezdratove vysilani se da odchytit. to...

Zobrazit diskusi