CDR.cz - Vybráno z IT

Bakterie kamikadze explodují v těle hostitele, aby ho infikovali jedem

Zdroj: Shutterstock

Životní formy bez mozku jsou schopny něčeho neuvěřitelného. Může to znít jako příběh z nějakého sci-fi světa, ale některé bakterie dokážou vést chemickou válku a využívat bojovou techniku kamikadze.

Patogenní bakterie nám mohou způsobit nemoci uvolňováním svých toxických látek. Zatímco uvolňování menších molekul toxinů je dobře prozkoumáno, proces uvolňování větších molekul byl dlouho záhadou. Výzkumníci pod vedením Stefana Raunsera z Institutu molekulární fyziologie Maxe Plancka konečně odhalili, jak hmyzí patogen Yersinia entomophaga uvolňuje svůj velkomolekulární toxin.

Tým zjistil, že speciální "vojenské buňky" se obětují a explodují, aby roznášely jed uvnitř svého hostitele. Tento objev, nazvaný YenTc, je prvním příkladem antieukaryotického toxinu využívajícího nově objevený mechanismus sekrece.

Zdroj: Shutterstock

Bakterie Y. entomophaga, příbuzné bakterií způsobujících mor, produkují obrovské molekuly toxinů. Tyto molekuly se musí dostat přes tři buněčné membrány bakterie, aby poškodily hostitele. Vědci zjistili, že prostředí s vyšším pH aktivuje uvolňování toxinu, což značně zvyšuje jeho účinnost.

Podrobným zkoumáním toxinu YenTc bylo zjištěno, že nevyužívá tradiční signální sekvence k exportu mimo buňku, což představuje nový a fascinující mechanismus sekrece. Tento objev může vést k novým metodám léčby infekcí způsobených Yersinií. Studie dalších typů patogenních bakterií by mohla odhalit další kamikadze buňky a zlepšit naše porozumění jejich toxických mechanismů.

Zjištění, že bakterie mohou být schopny takového složitého chování, otevírá nové cesty v oblasti lékařského výzkumu a terapie infekcí. Alespoň nám připomíná, že i když jsou tyto mikroorganismy fascinující, jsou také potenciálně nebezpečné.

Diskuse ke článku Bakterie kamikadze explodují v těle hostitele, aby ho infikovali jedem

Středa, 10 Duben 2024 - 12:23 | CyberAngel | Kamikaze - kami (bůh), kaze (vítr). Božský vítr.
Středa, 10 Duben 2024 - 11:25 | DRK | Naše vlastní buňky klidně spáchají sebevraždu aby...

Zobrazit diskusi