CDR.cz - Vybráno z IT

Binance čelí obvinění z napomáhání ruským uživatelům obcházet americké sankce

Zdroj: Shutterstock

Nejznámější kryptoměnová burza BInance čelí obvinění ze strany amerického ministerstva spravedlnosti z údajného napomáhání ruským uživatelům obcházet americké sankce uvalené na Ruskou federaci kvůli probíhající válce na Ukrajině.

Americké ministerstvo spravedlnosti zveřejnilo zprávu, že vyšetřuje známou kryptoměnovou burzu Binance, která měla údajně pomáhat Ruským uživatelům obejít americké sankce a přesouvat větší finanční obnosy. Tyto sankce a spoustu dalších bylo uvaleno na Ruskou federaci v souvislosti s právě probíhající válkou na Ukrajině.

Nejznámnější kryptoměnová burza Binance již v minulosti čelila podobnému obvinění, kde byla podezřelá z obcházení amerických sankcí uvalených proti Íránu. Na počátku Ruské invaze na Ukrajinu požádal ukrajinský vicepremiér, Mykhailo Federov, hlavní kryptoměnové burzy, aby zmrazily veškeré účty ruských a běloruských uživatelů.

Zdroj: Shutterstock

Většina burz vyhověla, až na Binance, která zmrazení odmítla s komentářem, že jednostranné zamezení přístupu uživatelů ke kryptoměnám by bylo v přímém rozporu s hlavní myšlenkou, proč vlastně kryptoměny vznikly. Takovýto zákaz by prý ovlivnil nejen ruské a běloruské uživatele, ale celý trh.

Binance se tak musí vypořádat s dalším obviněním, které přichází po obvinění z roku 2021 ohledně údajného praní špinavých peněz. Nicméně zástupci Binance uvedli, že v roce 2021 byla zahájena iniciativa pro přepracování struktury řízení společnosti, a to včetně výměny manažerů, čímž chce Binance změnit způsob, jak doposud funguje.

Mluvčí Binance dodala, že společnost dodržuje přísné protokoly podobné těm, které jsou používány v tradičních bankách a zakazuje například dvojí registraci, anonymní identity či nejsaný zdroj peněz. K aktuálnímu obvinění ohledně obcházení amerických sankcí uvalených na ruské uživatele se ale prozatím nikdo nevyjádřil.

Diskuse ke článku Binance čelí obvinění z napomáhání ruským uživatelům obcházet americké sankce

Žádné komentáře.