CDR.cz - Vybráno z IT

Británie investuje 100 milionů liber do vlastní alternativy ChatGPT

Zdroj: Shutterstock

Premiér a ministrině pro technologie ve Velké Británii se rozhodli, že investují do vývoje vlastní suverénní alternativy k populárnímu nástroji ChatGPT. Chtějí ho využít pro množství oblastí, ale především se chtějí ujistit, že bude splňovat etické a bezpečnostní nároky.

Uveřejněním nástroje ChatGPT od společnosti OpenAI se jakoby roztrhl pytel s dalšími nástroji na bázi umělé inteligence. V zápětí přišla i společnost Google se svým Bardem, který sice za ChatGPT o trochu zaostává, nicméně se snaží vše rychle dohnat novými funkcemi. Nyní oznámil premiér Spojeného království Velké Británie, Rishi Sunak, a ministryně pro technologie, Michelle Donelan, zahájení vývoje vlastního modelu umělé inteligence, kterému přislíbili investici ve výši 100 milionů liber.

Zdroj: Shutterstock

Cílem nového projektu je vytvořit natolik sofistikovaný model umělé inteligence, který učiní Velkou Británii konkurenceschopnou v globálním měřítku. Zároveň mají vývojáři při vývoji této nové technologie úzce spolupracovat i s průmyslovými odvětvími, aby byl systém umělé inteligence bezpečný a spolehlivý. Nová vývojová skupina bude přímo podléhat premiérovi a ministryni pro technologie. Předseda této nově vzniklé skupiny pak bude oznámen již během letošního léta.

Britský předseda vlády chce mít zkrátka suverénní technologii, která bude podporovat ekonomiku bez obav z porušení etických, morálních či technologických pravidel a zákonů. Odoborníci pak nepochybují, že nová tehchnologie bude špičkou v oboru, protože Velká Británie není v oblasti umělé inteligence nováčkem. Uvažme, že vývojový tým DeepMind od společnosti Google má sídlo právě v Londýně. 

Diskuse ke článku Británie investuje 100 milionů liber do vlastní alternativy ChatGPT

Pátek, 5 Květen 2023 - 13:00 | Jan Smetana | "100 milionů liber" (2.6 miliardy CZK)...

Zobrazit diskusi