CDR.cz - Vybráno z IT

Bývalí zakladatelé Skypu přišli s robotem na levný rozvoz potravin

Starship
Autonomní vozítko Starship s dojezdem 5 kilometrů chce již příští rok udělat revoluci v lokálním rozvozu potravin. Nová služba bude velmi levná, ba dokonce zdarma.

Původní zakladatelé oblíbeného komunikátoru Skype se pustili do zajímavého projektu, který by mohl pomoci snížit náklady spojené s dodávkou potravinového zboží zákazníkům. Ahti Heinla a Janus Friis v rámci své společnosti Starship Technologies představili autonomního robota jménem Starship.

Starship Technologies Delivery Robot

Co se týká technických specifikací, robot Starship se dokáže pohybovat po chodníku rychlostí 6 km/h, k tomu unese až devítikilogramový náklad, což je ekvivalent dvou plných tašek s potravinami. Robot používá pro autonomní řízení a detekci překážek vlastní mapovací a navigační systém. Pokud by se ocitl v úzkých a nevěděl si rady, kudy pokračovat v jízdě, může zavolat na základnu a jeho řízení převezme lidský operátor.

Starship Robot

Službu si zákazník bude moci jednoduše objednat přes mobilní aplikaci, kde bude moci v reálném čase sledovat zároveň její stav. Potraviny budou ve zvolený den a čas zabaleny, vloženy do speciálně upraveného přepravního boxu autonomního vozítka a doručeny do 30 minut. Box se zásilkou bude po celou dobu uzamčen, dokud jej zákazník neodemkne přes mobilní aplikaci. Robot je schopen doručit balíček ze startovací pozice až do vzdálenosti 5 kilometrů. Po úspěšném předání se vozítko vrátí zpátky na svou základnu, kde bude dobito a případně vyčištěno personálem, jenž bude službu zajišťovat.

Použitím uvedené technologie je možné snížit náklady za lokální rozvoz zásilek 5x až 10x, do budoucna by mohla být služba dokonce úplně zdarma. Doručovací systém Starship je v současné době testován. Pro demonstraci byly vyrobeny první prototypy. Výrobce počítá, že by se první roboti mohli vypustit do ostrého provozu již příští rok v rámci zavedení služby ve Velké Británii. Heinla se zmínil, že nová služba je určena primárně do příměstských oblastí. Pilotní projekt by měl být spuštěn nejprve v městské části Greenwich ve východním Londýně.

Tagy: 
Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Bývalí zakladatelé Skypu přišli s robotem na levný rozvoz potravin

Čtvrtek, 5 Listopad 2015 - 18:34 | Duck Daffy | Stejná myšlenka, přes Cejl neprojede......
Úterý, 3 Listopad 2015 - 18:34 | HKMaly | Tak jasne, u nas by to muselo byt pancerovane jak...
Úterý, 3 Listopad 2015 - 18:32 | HKMaly | Robot se pohybuje pomalu, aby kdyz do neceho...
Úterý, 3 Listopad 2015 - 16:51 | AndyF1 | Tie oznamene parametre su teda dost slabe...V...
Úterý, 3 Listopad 2015 - 11:04 | DRK | Dovedu si živě představit jak skupinka "...

Zobrazit diskusi