CDR.cz - Vybráno z IT

CAH žaluje SpaceX za nelegální zabrání půdy na americko-mexické hranici

Zdroj: Shutterstock

V pátek se strhla nečekaná právní bitva mezi firmou, kdy Cards Against Humanity podalo žalobu proti SpaceX s obviněním, že prý společnost nelegálně převzala pozemek na americko-mexické hranici, který CAH zakoupila v roce 2017 jako součást své kampaně proti tehdy plánované výstavbě Trumpovy hraniční zdi.

Historie boje proti Trumpově zdi

Příběh začíná v roce 2017, kdy se CAH rozhodla připojit k aktivistickému boji proti tehdejšímu prezidentu Donaldu Trumpovi a jeho snaze postavit zeď na hranici s Mexikem. Ve svém "prázdninovém" fundraisingovém projektu tehdy CAH získala od svých podporovatelů - 15 dolarové příspěvky poslalo až 150 000 lidí. Tyto peníze pak byly použity k zakoupení pozemku v texaském Cameron County, na samé hranici mezi USA a Mexikem. Cílem této akce bylo, jak to sama CAH uvedla, „udělat stavbu zdi co nejtěžší a nejdražší.“

Pozemek byl ponechán v přirozeném stavu, s plotem a cedulí "Vstup zakázán", aby se zachovala jeho „nedotčená“ podoba, kterou chtěla CAH chránit před politickými snahami o přetvoření krajiny.

SpaceX vstoupila do hry

Namísto toho, aby pozemek zabavila Trumpova administrativa, jak si CAH původně představovala, stal se terčem úplně jiné entity. Podle žaloby podané v texaském Cameron County SpaceX, která vlastní řadu sousedních pozemků v oblasti, nelegálně zabavila část majetku CAH bez jakéhokoli svolení. Fotografie přiložené k žalobě mají poukazovat na proměnu pozemku: původní nedotčená příroda byla nahrazena konstrukčními materiály, štěrkem a těžkou technikou.

CAH tvrdí, že SpaceX ani její dodavatelé nikdy nepožádali o povolení ke vstupu na pozemek a že zde SpaceX zahájila stavební práce, včetně kompakce půdy, instalace gravitačních zásobníků a stavby s prostorem pro parkování a provoz vozidel.

Zdroj: Shutterstock

Požadované odškodnění

CAH v žalobě požaduje odškodné až ve výši 15 milionů dolarů, které má pokrýt náklady na obnovení a opravu pozemku, pokles tržní hodnoty nemovitosti a ztrátu dobré pověsti. Součástí žaloby jsou i žádosti o náhradu za ztrátu "dobré vůle" a poškození pověsti značky, která se dlouhodobě snaží udržet svůj obraz jako společnosti, která svým podporovatelům nejen slibuje, ale také své sliby plní.

"Go f**k yourself, Elon Musk"

CAH se utrhla ze řetězu a kromě podání žaloby založila i internetovou stránku, kde obviňuje Elona Muska a jeho firmu z bezohledného chování. Na stránce se píše:

„Sedm let zpátky nám 150 000 lidí zaplatilo, abychom chránili krásný kousek země před Trumpovou rasistickou zdí. Bohužel, ještě bohatší a ještě více rasistický miliardář Elon Musk nám ho úplně zničil – naplnil ho štěrkem, traktory a vesmírným odpadem.“

Na stránce také CAH uvedla, že po konfrontaci se SpaceX jim byla nabídnuta „směšně nízká“ částka za odkoupení pozemku. Firma tuto nabídku automaticky odmítla se slovy:

„Jdi do háje, Elone Musku. Uvidíme se u soudu.“

Důsledky a pokračování

Soudní proces zatím čeká na své rozuzlení a veřejnost napjatě sleduje, zda se Elonovi Muskovi podaří uhájit půdu před touto herní společností, nebo si CAH vysoudí odškodnění. Jedno je ale jisté jako facka: boj o pozemek na hranici mezi USA a Mexikem se stává nejen politickým symbolem, ale i jedním z nejpodivnějších právních střetů mezi herní společností a kosmickou firmou, jaké svět kdy viděl.

Zdroje: 

Diskuse ke článku CAH žaluje SpaceX za nelegální zabrání půdy na americko-mexické hranici

Středa, 25 Září 2024 - 07:56 | Jirka1 | To jako že tam nefunguje katastr?
Středa, 25 Září 2024 - 07:55 | Jirka1 | Co chceš použít? Že někdo poslal do prdele někoho...
Úterý, 24 Září 2024 - 18:46 | dodovic | He he. Ne.
Úterý, 24 Září 2024 - 17:47 | skaven | aj keby SpaceX vedeli co spravili, tym ako...
Úterý, 24 Září 2024 - 13:10 | gepard | Třeba nevěděli, že je cizí, třeba ho koupili v...
Úterý, 24 Září 2024 - 12:32 | Mioncz | V tom článku je to naznačeno, proč.
Úterý, 24 Září 2024 - 11:49 | DRK | Peněz mají dost, tak proč měli potřebu stavět...

Zobrazit diskusi