CDR.cz - Vybráno z IT

Google bojuje proti obchodování s lidmi zřízením globální horké linky

human-trafficking-logo
Novodobá forma otroctví - to je realita desítek miliónů lidí po celém světě, kteří se stali oběťmi obchodování s lidmi. Google chce pomoci obětem skrz svůj nový projekt celosvětově propojené horké linky.

Google jako reakci na neutěšenou situaci spouští nový projekt ve spolupráci s advokátními kancelářemi Polaris Project, Liberty Asia a La Strada International. Internetový gigant minulé léto na summitu Google Ideas diskutoval projekty cílené na mapování, narušování a odhalování ilegálních sítí. Ukázalo se, že by propojené horké linky pro oběti obchodování s lidmi mohly pomoci identifikovat nezákonné jednání a také pomoci obětem samotným.

"Pro obchodování s lidmi a pašerácký trh s narkotiky a se zbraněmi platí společná věc - tyto kriminální praktiky celosvětově podporují konflikty, nestabilitu a represe. Obchod s lidmi je z nich pravděpodobně nejvíc zničující, zotročuje téměř 21 miliónů lidí a vytváří nezákonně zisk nejméně $32 miliard ročně. [...]"

-

Podle Googlu je po celém světě zhruba 65 horkých linek určených pro oběti obchodování s lidmi. Technologie dalších firem, jako je Palantir Technologies s analytickou platformou a Salesforce.com s možností globálně pokrýt telekomunikaci, společně se znalostmi samotného Googlu by měly dohromady vytvořit celosvětovou síť připravenou na sdílení dat. Ochránci práv pak za určitých okolností budou moci pravděpodobně sledovat pozici oběti přes signál telefonu a efektivně zasáhnout.

V červnu minulého roku vydala také Evropská unie soubor několika opatření v boji proti obchodování s lidmi. Rozhodně se v něm nebrání spolupráce členských států a velkou sílu vidí na sociálních sítích, které zprostředkovávají platformu pro šíření informací a vzdělávání občanů. Současně však EU vidí v sociálních sítích prostředek k organizaci kriminálních aktivit a zejména k náboru nových obětí - často přes lákavé nabídky práce v zahraničí. Cíl by pak měl být porozumět praktikám náborů a snížit poptávku prevencí a trestním stíháním překupníků. Je pravděpodobné, že bude docházet ke spolupráci se zmiňovaným projektem Googlu.

Každá ze tří spolupracujících právnických firem dostala od Googlu 3 miliony dolarů. Celkově investoval Google do boje proti obchodování s lidmi 14,5 milionu dolarů.

Tagy: 
Zdroje: 

Jiří Moos (Google+)

Jirka Moos je redaktor CDR.cz a DIIT.cz, kreativec se smyslem pro humor a také blázen do zabezpečení IT systémů. Vede bezpečnostní týdeník CDR Security Update a v současné době řeší marketing a redakční spolupráce CDR/DIIT.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Google bojuje proti obchodování s lidmi zřízením globální horké linky

Pondělí, 15 Duben 2013 - 12:50 | ASD_SK | Pre Google je to za 14 milionov ako zadarmo Ale...
Sobota, 13 Duben 2013 - 11:04 | Tigu | Vzhledem k tomu, že poslední dobou začíná Google...

Zobrazit diskusi