CDR.cz - Vybráno z IT

Červi poletí na ISS za astronauty. Pomohou se zkoumáním ztráty svalové hmoty

Vědci na univerzitě v Exeteru v Devonu se rozhodli zkoumat vliv nedostatečné gravitace na svalovou hmotu hlístic, které jsou lidským okem neviditelné. Mají však podobnou strukturu svalstva jako lidé a při dlouhodobém nedostatku gravitace i podobné problémy.

Po 180 dnech pobytu na Mezinárodní kosmické stanici (ISS) ztrácí astronauti okolo 40 % své svalové hmoty. Vědci z univerzity v Exeteru v Devonu proto hodlají poslat na ISS červy z rodu hlístic, konkrétně Caenorhabditis Elegans neboli Háďátko obecné. Noví obyvatelé vesmírné stanice budou vysláni raketou do vesmíru 29. listopadu 2018 z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě. 

Jejich struktura svalové hmoty je podobná té lidské, tudíž výzkum pomůže blíže zkoumat vliv nedostatku gravitace a pobytu na vesmírné stanici. Závěry výzkumu přitom mohou být využity i k léčbě lidí s různými onemocněními, například svalové dystrofie či cukrovky. 

"Když se vrátí astronauti na Zemi, mají velké problémy s mobilitou a musí se podrobit náročným rehabilitačním programům. Proto také posíláme do vesmíru červy, abychom sledovali změny a působení kosmického letu a pobytu ve vesmíru na jejich svalstvo," vysvětluje výzkumná pracovnice na univerzitě v Exeteru, Colleen Deane. 

Pro přepravu budou umístěni do malých pytlíčku s tekutou potravou, aby na vesmírné stanici mohli žít a dále se rozmnožovat. Astronauti je před cestou zpět na Zemi zmrazí na -80 °C, aby se zachovali v zakonzervovaném stavu pro následný výzkum svalové fyziologie. V minulosti byli tito červi už několikrát součástí vesmírných výprav a přežili dokonce havárii raketoplánu Columbia v roce 2003.

Tagy: 
ISS
Zdroje: 

Diskuse ke článku Červi poletí na ISS za astronauty. Pomohou se zkoumáním ztráty svalové hmoty

Úterý, 10 Duben 2018 - 11:35 | Vendelín Kryšpín | Ja se teda nijak zvlast o vesmir nezajimam, ale...
Úterý, 10 Duben 2018 - 10:14 | Murphy | no aspon že to už opravil... chápu že se někdo v...
Úterý, 10 Duben 2018 - 09:33 | Vendelín Kryšpín | Kdyz jsem si precetl vyraz "...katastrofu...

Zobrazit diskusi