CDR.cz - Vybráno z IT

CES 2014: Lenovo představilo Beacon, cloudové úložiště s multimediálním XBMC

Lenovo Beacon - img2
Právě probíhajícího veletrhu CES se účastní i známý výrobce Lenovo. Ten zde mimo jiné představil i jeho první domácí úložiště pro cloudová data, jehož součástí je multimediální centrum XBMC s Androidem. Má dva (prázdné) sloty pro HDD a ovládat lze i bezdrátově

Zajímavé HTPC s Androidem a domácí cloudové úložiště s maximální kapacitou 6 TB – zhruba takto by se dala popsat novinka s názvem Beacon od Lenova, představená na veletrhu CES v Las Vegas. Ovládání Beaconu je jednodušší, než u běžných úložišť typu NAS, a díky použitému Androidu nebo poměrně široké konektivitě se k němu připojíme takřka odkudkoli, ať už se jedná o náš stolní počítač, mobilní telefon, tablet nebo samotnou televizi. Pro dotyková zařízení bude dostupná i originální aplikace, s níž můžeme Beacon ovládat i bezdrátově z mobilního telefonu nebo tabletu (iOS zařízení zatím podporována nebudou).

Lenovo Beacon - img1

Pohonnou jednotkou počítače je dvoujádrový procesor Intel Atom po boku s 1GB operační pamětí. Co se týče bezdrátové výbavy, pro přenos souborů můžeme využít samozřejmě integrovanou Wi-Fi, Bluetooth 4.0 nebo 3G síť. Nechybí ani ethernetová zdířka, dvojice USB portů verze 3.0 nebo grafický HDMI výstup propojení s televizí v našem obývacím pokoji.

Lenovo Beacon - img3

Velmi podstatná je ale skutečnost, že je Beacon dodáván bez vložených pevných disků, tedy bez již připraveného úložiště pro naše data. Nalezneme zde jen dva prázdné sloty pro 3,5“ či 2,5“ HDD a zanedbatelné vestavěné úložiště s již zmíněným Androidem a na linuxu postaveném systému XBMC. To ale nemusí být až tak negativním faktem, můžeme jej přeci osadit i vlastními - z části již zaplněnými disky - a v ceně nemusíme platit za dvojici nových. Maximální velikost každého z disků může být 3 TB a použít je můžete buďto hromadně, tedy jako celkových 6 TB paměti, anebo v RAIDovém zapojení typu 0 / 1.

Mohlo by vás také zajímat:

Lenovo Beacon - img4

Na pohled působí Beacon docela sympatickým dojmem a hodit by se mohl i při cestování, kdy oceníme všechna data z domova na jednom místě. I přes absenci již instalovaných pevných disků pak ocenilo Lenovo své první cloudové úložiště na 200 dolarů, což je bez daně více než 4 000 korun. Sami se ale musíme přiznat, že nás tento zajímavý hybrid mezi HTPC a jednodušším NAS úložištěm poměrně zaujal, byť jsme jej bohužel nemohli reálně vidět v samotném Las Vegas. Poslední zbývající informací už je jen dostupnost Lenova Beacon, ohlášená už na letošní duben.

Zdroje: 

1 2 3

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku CES 2014: Lenovo představilo Beacon, cloudové úložiště s multimediálním XBMC

Čtvrtek, 9 Leden 2014 - 21:09 | doctorX doctorY | doma mam vlastni dvoupocitacovy diskovy system,...
Čtvrtek, 9 Leden 2014 - 20:55 | Misko Uško | ak to ma byt prehravac k tv tak tie disky moc...
Čtvrtek, 9 Leden 2014 - 17:13 | BTJ | Dokaze mi nekdo vysvetlit k cemu to je?:o) Oni uz...
Čtvrtek, 9 Leden 2014 - 12:18 | Jan Gajdoš | Jen popravím info o CPU, nejedná se o ARM. Beacon...
Čtvrtek, 9 Leden 2014 - 12:13 | Janadruhou | Já měl za to že cloud je obecný buzzword.
Čtvrtek, 9 Leden 2014 - 11:28 | AndyF1 | Take ani ryba ani rak. chcelo by to podrobny test...

Zobrazit diskusi