CDR.cz - Vybráno z IT

ChatGPT čelilo úniku citlivých informací. Uživatelé viděli cizí konverzace

Chatbot od společnosti OpenAI, ChatGPT, se dočkal své první větší kauzy týkající se úniku citlivých osobních informací. Šlo především o předplatitele, jejichž konverzace se zobrazovala jiným uživatelů. Nyní je však chyba již opravena.

Zdroj: Shutterstock

Na zprávy o úniku dat ze sociálních sítí jsme již tak nějak zvyklí. Nyní se ale objevila zpráva, že došlo k úniku dat nového jazykového a komunikačního AI modelu ChatGPT. Tím se také objevila historicky první větší kauza spojující ChatGPT a ohrožení soukromí uživatelů. V souvislosti s ChatGPT vyvstávali v médiích spíše otázka a obavy z neetického použití, ze zneužití, z generování škodlivého softwaru, ztráty zaměstnání nebo z blížící se nadvlády umělé inteligence.

Zde však není viníkem umělá inteligence, ale její vývojář. Problém byl v tom, že se některým autorům zobrazovala konverzace jiných uživatelů. Sam Altman, vedoucí vývoje z OpenAI, uvedl: „V ChatGPT jsme zaznamenali velký problém, který vycházel z chyby v open source knihovně. Oprava této chyby byla již publikována a nyní jsme dokončili i její ověření. U malého procenta uživatelů se zobrazovala historie jiných uživatelů.“

Zdroj: Shutterstock

Podle snímků, které byly zveřejněny na Redditu se objevil některým uživatelům v postranním panelu při zapnutí ChatGPT historie jiných uživatelů, kde se vždy zobrazuje první věta. Chyba se ale objevila jen u malého procenta předplatitelů neboli uživatelů, kteří si vybrali zasílání historie chatů na svůj e-mail nebo telefonní číslo.

Hrozilo také riziko, že by někteří uživatelé uviděli jména a příjmení, platební adresy či údaje o platebních kartách jiných uživatelů. Společnost OpenAI v reakci na problémy odstavila svoji technologii po dobu nápravy (na 10 hodin), analyzovala chybu, opravila ji, publikovala záplatu a kontaktovala dotčené uživatele. Jinak 

Diskuse ke článku ChatGPT čelilo úniku citlivých informací. Uživatelé viděli cizí konverzace

Pondělí, 27 Březen 2023 - 11:15 | Driscoll | Už by to chtělo plnohodnotné GPT-4 namísto toho...

Zobrazit diskusi