CDR.cz - Vybráno z IT

ChatGPT v Německu nahradilo kněze. Umělá inteligence sepsala a přednášela kázání

Zdroj: Shutterstock

Církev protestantů v Německu zkusila nasadit umělou inteligenci pro vygenerování celé bohoslužby, a to včetně kázání, které přednášel avatar. Nad výsledkem panují rozdílné názory, jelikož podle části věřících nemá umělá inteligence duši ani emoce.

Lidé se neustále snaží přijít na to, jak využít potenciál umělé inteligence na maximum. Můžeme tak všude vidět implementaci do stavebnictví, programování, zdravotnictví či vědeckých projektů. V bavorském městě Fürth v Německu se rozhodli zapojit ChatGPT i do náboženství. 

V tamním kostele svatého Pavla totiž část bohoslužby sloužila právě umělá inteligence. Konkrétně připravila čtyřicetiminutové kázání, které pak přednášela na velké obrazovce u oltáře uměle vygenerovaný avatar připomínající kněze. Kněz měl podobu staršího vousatého kněze, který monotónním hlasem započal kázání slovy: „Vážení přátelé, je pro mě ctí, že zde mohu stát a kázat vám jako první umělá inteligence na letošním shromáždění Protestantů v Německu.“

Volně dostupný záznam z televizních zpráv KTLA 5

Tato unikátní bohoslužba byla jeden z bodů v rámci sjezdu v Deutscher Evangelischer Kirchentag (německý evangelický církevní kongres). Tento kongres se pak koná pravidelně každé dva roky a vždy se na něm sjede několik desítek tisíc účastníků. Celou bohoslužbu pak připravil Jonas Simmerlein, a to včetně modliteb i hudby. Podle jeho slov je celá bohoslužba z 98 % dílo ChatGPT. Zbývající 2 % jsou jeho zásah, kdy musel zadávat a specifikovat zadání pro ChatGPT.

Jeho prompt umělé inteligenci zněl: „Jsme na církevním kongresu, vy jste kazatel… jak by vypadala bohoslužba?“ Dále prý doplnil prosbu o zařazení žalmů, modliteb a požehnání na závěr. Výsledkem prý dle jeho slov byla docela podařená bohoslužba. Reakce však byly zcela logicky rozporuplné, zejména pak věřícím vadilo, že takové kázání postrádá duši, srdce a neřídí se emocemi. Simmerlein ovšem dodal, že jeho hlavním cílem nebylo nahradit lidského kněze, ale spíše přijít s nástrojem, který může kněžím pomoci v jejich práci a urychlit proces psaní kázání. 

Diskuse ke článku ChatGPT v Německu nahradilo kněze. Umělá inteligence sepsala a přednášela kázání

Středa, 14 Červen 2023 - 12:32 | jk3 | Chat-GPT jako podpora pro kněze může být dobrý,...

Zobrazit diskusi