CDR.cz - Vybráno z IT

Chytré hodinky vs. fitness náramek: V čem se liší a které zvolit?

PR článek
Nabídka chytrých příslušenství pro mobilní telefon každým dnem roste, ale jen málokterá kategorie je tak zaměňovaná jako chytré hodinky a fitness náramky. Obojí nosíme na ruce, obojí nabízí podobné funkce, obojí párujeme s mobilním telefonem, obojí zobrazuje čas. Tak v čem je tedy rozdíl?

Pryč jsou doby, kdy hodinky byly jedinou možností, jak zjistit aktuální čas. Aby našly své uplatnění ve 21. století, musely si osvojit nové funkce. Staly se chytrými. Vedle toho evolucí prošly i zařízení pro monitorování fyzické aktivity, které už nemusíme lepit páskou na hruď, ale nasadíme si je na pouhou ruku. Zobrazit aktuální čas už bylo to nejmenší. Staly se hodinkami.

Na Smartomatu nyní naleznete vybrané chytré hodinky až s -50% slevou

Chytré hodinky bychom mohli označit za takovou prodlouženou ruku našich telefonů. Jejich cílem je nahrazovat čím dále více jejich funkcí, abychom je museli co nejméně vytahovat z kapsy. Fitness náramky bývají na chytré funkce chudší, obvykle u nich najdeme jen funkce pro měření srdečního tepu, spálených kalorií či třeba krokoměr.

Fitness náramky

Fitness náramky si jen málokdy pohrávají s funkcemi chytrých hodinek, většinou se snaží si hledět svého a dělat to dobře. Takovou výjimkou může být fitness náramek SilentBand 2 od českého výrobce Smartomat, který se jiné fitness náramky snaží přechytračit. Mimo běžné funkce tak nabízí daleko lepší propojení s mobilním telefonem. 


Smartomat SilentBand 2 využívá plochy displeje k zobrazení důležitých notifikací z mobilního telefonu. Prozradí například, kdo vám volá, a umožní si přečíst příchozí SMS zprávy a další oznámení. Primárně však monitorují váš srdeční tep, ušlé kroky, spálené kalorie či dokonce okysličení krve a krevní tlak. Dokonalý přehled o všech měřených údajích naleznete v aplikaci, kterou český výrobce nabízí lokalizovanou do češtiny.  

Týden po vánočních cukrových hodech přichází období novoročních předsevzetí, během kterého se pravidelně rozhodujeme udělat tlustou čáru za svým špatným jídelníčkem a fyzickou aktivitou. Jakmile však naše úsilí není nikde evidované, máme větší tendenci svůj režim narušit. Nejprve jeden den, pak víkend, pak týden. Až najednou klepe léto na dveře.

Fitness náramky pomáhají udržovat přehled o každém kroku navíc, ke kterému se dokopeme. Jakmile víme, že naši lenost neschováme a bude nás už navždy strašit, hned máme větší tendenci s tím něco udělat. Obujte se do svého novoročního předsevzetí, abyste se za rok touhle dobou mohli poplácat po rameni. Využijte předvánoční slevy, kdy Smartomat SilentBand 2 zakoupíte o o 25 % levněji. 

Chytré hodinky

Po nějaký čas bylo rozdělení chytrých hodinek a fitness náramků jasné, jenže každý produkt se musí někam vyvíjet. Výrobci chytrých hodinek se tedy začali postupně inspirovat ve fitness náramcích a postupně jejich funkce začít integrovat do sebe. Prakticky všechny chytré hodinky tak dnes nabízejí měření srdečního tepu, krokoměr, výpočet spálených kalorií a další fitness funkce.


Širšímu spektru funkcí ovšem odpovídá i jejich cena, která je v rámci světoznámých značek někdy až srovnatelná s cenou nového mobilního telefonu. Někteří mají dokonce stále mylnou představu, že k mobilnímu telefonu od Apple či Samsung musí nutně pořizovat chytré hodinky od stejného výrobce. Vše je přitom jen otázkou kompatibility s operačním systémem iOS či Android.

S oběma operačními systémy dnes komunikují chytré hodinky i od méně známých značek. Bohužel mezi nimi nalezneme hromadu paskvilů, a hledat mezi nimi rozumně vybavené hodinky za adekvátní cenu je jako hledat jehlu v kupce sena. Nedávno jsme u nás recenzovali výběr pánských i dámských hodinek od českého výrobce Smartomat, tedy pokud zvažujete levné hodinky pro sebe či své příbuzné, pak pro vás máme vhodného kandidáta.



Vlajkovou lodí společnosti Smartomat jsou chytré hodinky Squarz X GPS. Disponují displejem o vysokém rozlišení, díky kterému dokážou na jedinou obrazovku vměstnat značné množství informací. Jediným prstem tak vyřídíte maily, zkontrolujete notifikace z telefonu či odpovíte na SMS zprávy některou z předpřipravených šablon. Squarz X GPS na jediné nabití vydrží až jeden měsíc, při intenzivním používání okolo 5 dní.



O třetinu levněji pak na Smartomatu naleznete i chytré hodinky Squarz 8 Pro, které nabízejí daleko lepší poměr cena/výkon. Ve funkcích jsou shodné se Squarz X GPS, jen nabízejí displej s menším rozlišením a lehce horší ovládání, na které je potřeba si zvyknout. Oboje hodinky komunikují s česky lokalizovanou aplikací LinkTo Sport a nabízejí i fitness funkce jako krokoměr, měření vzdálenosti, množství spálených kalorií a monitoring spánkové aktivity. Díky certifikaci IP68 si s nimi můžete zaplavat i v bazénu. 

Chytré hodinky Squarz 8 Pro sice nejsou zlevněné, ale i přesto vynikají svým poměrem cena/výkon.