CDR.cz - Vybráno z IT

Recenze vybraných pánských chytrých hodinek: Které zvolit a kterým se vyhnout?

PR článek
Trh s chytrými hodinkami se trhá ve švech. Poznat mezi tak bohatou nabídkou ten správný produkt, je jako hledat jehlu v kupce sena. Podívali jsme se proto na zoubek čtveřici levných chytrých hodinek, abychom se podělili o naše dojmy.

Vybrat ty správné chytré hodinky je dlouhodobý závazek. Přeci jen se jedná o doplněk, se kterým pracujeme na denní bázi, necháváme se informovat o vlastním zdraví a ukazujeme jej světu. Nabídka je ovšem tak ochromující, že utíkáme ke známějším značkám a ty dostupnější ignorujeme. Přitom mezi nimi nalezneme i několik výrobců, které si své místo pod stromečkem zaslouží.

Vyzkoušeli jsme čtveřici chytrých hodinek od českého výrobce Smartomat, který všechny své produkty lokalizuje do českého jazyka. Právě lokalizace je jednou z nejdůležitějších vlastností, které bychom měli u hodinek hledat. Zatímco zahraniční výrobci naši malou zemičku rádi ignorují, český výrobce Smartomat naopak své domovině dává přednost.

Na Smartomatu nyní naleznete vybrané hodinky až s -50% slevou

Pod ruce, respektive na ruce, se nám dostali zástupci hned několika cenových kategorií, od těch levnějších chytrých hodinek Smartomat Roundband 2, přes střední třídu Smartomat Squarz 8 Pro, až po nejdražší a nejvybavenější Smartomat Squarz X GPS. Jako třešničku na dortu jsme vyzkoušeli také fitness náramek Smartomat Silentband 2, který nemá od chytrých hodinek daleko.

Při hodnocení hodinek jsme brali v úvahu současné ceny z aktuálně probíhající slevové akce v rámci Black Friday. Některé chytré hodinky či fitness náramky nyní naleznete na stránkách Smartomatu až v 50% slevě. Z celkové nabídky jsme vyzkoušeli čtveřici aktuálně nejprodávanějších modelů, abychom je mezi sebou porovnali.

#1 Fitness náramek Silentband 2

Mnoho lidí si stále plete chytré hodinky s fitness náramky. Hlavním rozdílem mezi těmito kategoriemi je jejich provázanost s vaším mobilním telefonem. Zatímco fitness náramky se starají výhradně o monitoring vaší fyzické aktivity, chytré hodinky se snaží maximálně spolupracovat s telefonem, abyste si na své levačce mohli pročítat zprávy, maily, nastavovat budíky či spouštět fotoaparát.

Smartomat Silentband 2 je mezi oběma kategoriemi zajímavým hybridem. Je chytřejší než běžné fitness náramky, avšak hloupější než běžné chytré hodinky. Díky svému umístění ve zlatém středu tak nabízejí ty nejdůležitější funkce, aniž by příliš ždímaly svoji baterku, díky čemuž vydrží při běžném používání klidně týden a při šetrnějším používání až celý měsíc.

Mezi nejdůležitějšími funkcemi naleznete samozřejmě krokoměr, vzdálenost, spálené kalorie a měření tepové frekvence. Dokonce dokážou změřit i hladinu krevního tlaku a saturaci kyslíku v krvi. Díky certifikaci IP68 si s nimi můžete klidně zaplavat. Z těch chytřejších funkcí naleznete upozornění na příchozí zprávy, hovory, notifikace a nadcházející události. Z nadstandardních funkcí oceníte dálkovou spoušť fotoaparátu telefonu, funkci Najdi telefon a budík s vibracemi.

#2 Squarz X GPS

Vlajková loď společnosti Smartomat se může pochlubit nejširší nabídkou chytrých funkcí. Z námi testovaných hodinek musíme zdůraznit intuitivní ovládání, se kterým se okamžitě ztotožníte, a nejvyšším rozlišením, díky kterému se na jedinou obrazovku vejde více informací. Chytré hodinky si navíc můžete přizpůsobit, například vložením vlastní fotografie na ciferník.

Jediným mávnutím prstu zobrazíte své zprávy, maily, notifikace či události z kalendáře. Na všechny zprávy jednoduše odpovíte jednou z předpřipravených šablon, které si můžete přizpůsobit v doplňkové aplikaci LinkTo Sport (samozřejmě lokalizovanou v češtině). Navzdory nejpestřejšímu výčtu funkcí disponují Squarz X GPS také nejvyšší výdrží baterie, na jediné nabití totiž přežijí až jeden měsíc, při intenzivním používání okolo 5 dní.

Samozřejmostí jsou i fitness funkce, tedy krokoměr, vzdálenost, výpočet spálených kalorií a měření spánku a tepové frekvence v pravidelných intervalech. Squarz X GPS se dále chlubí integrací GPS senzoru, díky kterému přesně měří trasu vaší chůze či běhu, lépe vypočítá vzdálenost, vaší rychlost a počet spálených kalorií. Díky certifikaci IP68 se s nimi můžete klidně ráchat v bazénu.

#3 Smartomat Roundband 2

Smartomat Roundband 2 patří k těm nejlevnějším chytrým hodinkám na trhu, jejich nízká cenovka se ovšem na jejích parametrech podepsala. Z našeho vzorku testovaných hodinek bychom tyto umístily na poslední místo a namísto nich doporučily spíše Squarz 8 Pro, které stojí jen o dvě stovky více.

Smartomat Roundband 2 šetřilo především na baterii a vodotěsnosti. Na jediné nabití vydrží pouze pár dní, a i v pohotovostním režimu nanejvýš dva týdny. Díky certifikaci IP67 přežijí nanejvýš sprchu, ale přesto byste si je měli před pravidelným očistcem raději sundávat.

Pochválit je ovšem musíme za krásně zpracované menu, kdy jednotlivé funkce mají svoji dedikovanou obrazovku s krásnými popisky a animacemi. Nechybí standardní funkce jako upozornění na příchozí hovory, zprávy, notifikace a nadcházející události. Z fitness funkcí zde nalezneme krokoměr, měření ušlé vzdálenosti, výpočet spálených kalorií a monitoring spánkové aktivity. Změřit dokážou i tepovou frekvenci, krevní tlak a okysličení krve.

#4 Squarz 8 Pro

Těmto chytrým hodinkám se podařilo najít zlatý střed a musíme je pochválit především za nejlepší poměr ceny/výkon. Displej dokáže i přes nižší rozlišení zobrazit dostatek informací a ikonky jsou pěkně zpracované. Pouze ovládání je méně intuitivní a je potřeba si na něj trochu zvyknout.

Squarz 8 pro využívají ke komunikaci s telefonem aplikaci LinkTo Sport, kterou jsme již vychválili u modelu Squarz X GPS. Z aplikace si můžete jednoduše přizpůsobit domovskou obrazovku, pořadí funkcí a šablony odpovědí na SMS zprávy. Přímo na hodinkách můžete také dálkově spouštět mobilní fotoaparát a ovládat hudební přehrávač.

Z fitness funkcí zde nalezneme tradičně krokoměr, měření vzdálenosti, množství spálených kalorií a monitoring spánkové aktivity. Mezi aktivitami zde nalezneme i plavání, které společně s certifikací IP68 dokazuje, že se s těmito hodinkami můžete klidně vrhnout do bazénu.

Mezi nadstandardními funkcemi naleznete například měření tělesné teploty, které se zejména v dnešní době může hodit. Navzdory nízké ceně dokážou změřit i krevní tlak a saturaci kyslíku v krvi.