CDR.cz - Vybráno z IT

Čína chce do projektu měsíční stanice zapojit 50 států

Zdroj: Shutterstock

Projekt Mezinárodní lunární výzkumné stanice, který začal jako bilaterální akce Ruska a Číny, by se měl dočkat podstatně širší účasti.

Při příležitosti Mezinárodního dne Měsíce, který se každoročně koná 20. července, se Čína nechala prostřednictvím Wu Wej-žena, hlavního konstruktéra čínského lunárního programu, slyšet, že do spolupráce na své plánované Mezinárodní lunární výzkumné stanici chce zapojit až padesát států. Podle jeho prohlášení je nabídka spolupráce otevřena všem - státům globálního Jihu, státům BRICS i západním státům.

Abychom byli úplně přesní, zmiňovaná lunární stanice není čistě čínským projektem. Memorandum o vytvoření společné výzkumné stanice na povrchu či orbitě Měsíce podepsaly společně čínská a ruská vláda v roce 2021. Dle plánů má její realizaci předcházet několik misí na obou stranách, z nichž za nejdůležitější jsou považovány čínská Čchang-e 8 a ruská Luna 28, které mají mezi lety 2028 a 2030 přímo na povrchu poblíž jižního pólu roboticky zkoumat vhodné lokality a možnost použití lokálních materiálů při výstavbě a poté i provozu. Následně v pěti letech 2031 až 2035 proběhne pět misí přímo se týkajících samotné stavby stanice, jež by měla být od roku 2036 plně funkční a dlouhodobě obývaná, přičemž existují i plány na její další rozšíření po roce 2045.

Deset států, které se dosud přidaly, nejsou vesměs žádnými kosmickými velikány, jedná se o Ázerbajdžán, Bělorusko, Egypt, Jihoafrickou republiku, Kazachstán, Nikaraguu, Pákistán, Srbsko, Thajsko a Venezuelu. K těmto státům je ale zapotřebí ještě dle Wu Wej-žena zapotřebí připočíst třicítku mezinárodních organizací zabývajících se vědou a výzkumem, univerzit a soukromých společností a také Turecko, které již podalo žádost, ale zatím nebylo přijato.

Ambice jsou ale podstatně vyšší - již řečených 50 států, dále 500 institucí a 5000 vědců a výzkumníků. O jaké přesně státy a organizace se bude jednat, se teprve uvidí. Vzhledem k tomu, že ESA již prohlásila, že se do projektů kvůli účasti Ruska neplánuje zapojit a NASA má v účinnosti podobné restrikce nejen vůči Rusku ale i Číně, jeví se v současnosti celosvětová spolupráce na stanici i přes toto prohlášení jako nepravděpodobná.

Zdroje: 

Martin "logout" Kukač

Většinu dne trávím tím, že přeměňuju kofein na kód. Když s tím skončím a ještě není čas jít spát, tak zbylý čas nerovnoměrně dělím mezi rodinu, sbírku počítačového harampádí, vysílání na volně přístupných pásmech a geocaching.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Čína chce do projektu měsíční stanice zapojit 50 států

Žádné komentáře.