CDR.cz - Vybráno z IT

Co dělat, když se vaše tiskárna zasekne? Kompletní průvodce řešením problémů

Zdroj: Shuttestock

Zaseknutá tiskárna patří mezi nejčastější technické potíže, které mohou narušit vaši práci. Ať už jde o zaseknutý papír, nevytištěný dokument, nebo chybové hlášky, tyto problémy dokážou být pořádně frustrující. V tomto článku vám ukážeme, jak jednoduše identifikovat a vyřešit nejběžnější závady, abyste mohli tisknout bez přerušení a zbytečných komplikací.

Zaseklá tiskárna může být jedním z nejčastějších problémů, se kterými se setkáte při práci s kancelářskými technologiemi. Ať už tisknete jen příležitostně, nebo denně, jistě už jste se potýkali s frustrujícími problémy, jako je nevytištěná stránka, zaseknutý papír nebo chybové hlášky na obrazovce. V tomto článku vám podrobně popíšeme, jak problém diagnostikovat a řešit, aby vaše tiskárna opět fungovala bezchybně.

1. Základní diagnostika problémů

a) Kontrola tiskového fronty

Nejčastějším důvodem nefunkční tiskárny je fronta dokumentů, které čekají na tisk. V operačním systému Windows klikněte na ikonu tiskárny v pravém dolním rohu obrazovky (systray). Zde se zobrazí seznam dokumentů, které čekají na tisk. Pokud je v tomto seznamu uvízl dokument, může blokovat tisk dalších úloh.

Řešení:

  • Klikněte pravým tlačítkem na dokument a zvolte možnost Zrušit.
  • Pokud se dokument stále nezruší, restartujte tiskovou službu: Otevřete příkazový řádek s oprávněním administrátora a zadejte následující příkazy:
arduino
net stop spooler
net start spooler

To často uvolní tiskovou frontu a umožní tisk dalších dokumentů.

b) Restart tiskárny

Někdy jednoduchý restart tiskárny může vyřešit problém. Vypněte tiskárnu, počkejte několik sekund, a pak ji znovu zapněte. Tento krok může pomoci uvolnit jakýkoli zmatek v tiskových úlohách, které způsobují, že se tiskárna zasekne.

c) Fyzická kontrola tiskárny

Zkontrolujte, zda v tiskárně není viditelný uvízlý papír nebo jiné fyzické překážky, jako například špatně zavřené dvířka zásobníku s tonerem nebo nedovřený kryt. Ujistěte se, že je papír správně vložen a tiskárna je v dobrém stavu bez viditelných poškození.

2. Řešení problému zaseknutého papíru

a) Jak najít zaseknutý papír

Zaseknutý papír je jednou z nejčastějších mechanických chyb u tiskáren. Tento problém může být způsoben špatnou kvalitou papíru, nesprávným podáváním papíru nebo mechanickou chybou uvnitř tiskárny. Pokud se vám na displeji tiskárny zobrazí chybové hlášení o zaseknutém papíru, postupujte podle následujících kroků:

Kde hledat papír:

  1. Papírový zásobník: Otevřete hlavní zásobník papíru a ujistěte se, že žádný list není špatně vložen nebo přehnut.
  2. Podávání papíru: Pokud tiskárna nedokáže z papírového zásobníku správně podávat papír, zkuste jednotlivé listy rozvětrat a znovu vložit.
  3. Vnitřek tiskárny: Opatrně otevřete přístupová dvířka tiskárny (obvykle umístěná vzadu nebo vpředu) a zkontrolujte, zda uvnitř nezůstal papír. Při vytahování papíru postupujte opatrně, abyste ho nepoškodili a nevytrhli.

b) Jak odstranit zaseknutý papír

Pokud je papír zaseknut uvnitř tiskárny, je důležité jej odstranit opatrně. Vytrhnutý papír může zanechat malé útržky uvnitř tiskárny, které způsobí další problémy.

  1. Odpojte tiskárnu od sítě. Zajistíte si tím, že během manipulace s vnitřními částmi tiskárny nedojde k nečekanému spuštění.
  2. Otevřete kryt tiskárny a opatrně vyjměte všechny viditelné listy. Táhněte papír rovně a jemně, aby se neroztrhl.
  3. Pokud jsou části papíru roztržené uvnitř, použijte pinzetu k jejich opatrnému vytažení.

Po odstranění papíru tiskárnu opět zapněte a otestujte tisk.

Zdroj: Shutterstock

3. Chybové hlášky a řešení softwarových problémů

a) „Offline“ tiskárna

Pokud se tiskárna zobrazuje jako „offline“, často je problém v síťovém připojení nebo ovladačích.

Řešení:

  1. Zkontrolujte síťové připojení: Pokud je tiskárna připojena přes Wi-Fi, ujistěte se, že je tiskárna připojena ke správné síti. Restartujte router a zkontrolujte, zda ostatní zařízení na síti fungují správně.
  2. Přeinstalujte tiskárnu: Otevřete ovládací panely a odeberte tiskárnu ze seznamu zařízení. Poté ji znovu přidejte pomocí Přidat tiskárnu. To aktualizuje její ovladače a často vyřeší problém.

b) Aktualizace ovladačů tiskárny

Staré nebo poškozené ovladače mohou způsobit chyby při tisku. Ovladače můžete aktualizovat dvěma způsoby:

  1. Automatická aktualizace: Ve Správci zařízení klikněte pravým tlačítkem na vaši tiskárnu a zvolte možnost Aktualizovat ovladač. Pokud je dostupná nová verze, systém ji automaticky stáhne a nainstaluje.
  2. Ruční aktualizace: Navštivte web výrobce tiskárny a stáhněte nejnovější ovladače pro váš model. Poté je nainstalujte ručně.

4. Problémy s tonerem a inkoustem

a) Výměna toneru nebo inkoustu

Pokud tiskárna hlásí prázdnou cartridge, je třeba vyměnit toner nebo inkoustovou kazetu. Postup závisí na typu tiskárny (laserová nebo inkoustová):

Laserové tiskárny:

  1. Otevřete kryt a vyjměte starý toner.
  2. Z nového toneru odstraňte ochranné prvky (plastové kryty či štítky).
  3. Vložte nový toner na správné místo a zavřete kryt tiskárny.

Inkoustové tiskárny:

  1. Otevřete prostor pro inkoustové kazety.
  2. Jemně vytáhněte prázdnou kazetu a nahraďte ji novou.
  3. Ujistěte se, že nová kazeta je správně usazená a kryt je bezpečně zavřen.

5. Když nic z výše uvedeného nepomůže

Pokud jste zkusili všechny výše uvedené kroky a tiskárna stále nefunguje, může být problém složitější. V tomto případě doporučujeme následující:

  1. Obraťte se na technickou podporu: Kontaktujte výrobce tiskárny pro odbornou pomoc.
  2. Servisní centrum: Pokud je tiskárna v záruce, může být nejlepší volbou servisní oprava.
  3. Kontrola kompatibility: Ujistěte se, že vaše tiskárna je kompatibilní s vaším operačním systémem, zejména pokud jste nedávno aktualizovali na novou verzi Windows nebo macOS.

Závěr

Tiskárna, která se zasekne, nemusí znamenat konec světa. Tento průvodce vám poskytl kroky, jak diagnostikovat a řešit nejčastější problémy. Dodržováním těchto postupů nejen obnovíte funkčnost tiskárny, ale také prodloužíte její životnost.

Diskuse ke článku Co dělat, když se vaše tiskárna zasekne? Kompletní průvodce řešením problémů

Středa, 25 Září 2024 - 11:59 | DRK | Když vidím to členění a obsah článku tak mi to...

Zobrazit diskusi