CDR.cz - Vybráno z IT

Jupiterův ledový měsíc Europa bude dalším z cílů NASA, přikazuje vláda USA

nepřehlédněte
Vesmírné programy NASA budou pozoruhodné. Kromě osidlování Marsu nás čeká třeba průzkum měsíce Europa, který je kompletně pokrytý ledem. Misi nařídila americká vláda jako další krok při hledání mimozemských forem života.

Už od roku 1979, kdy americká sonda Voyager (Cestovatel) proletěla kolem Jupiteru, patří jeho měsíc Europa mezi vůbec nejzajímavější tělesa naší sluneční soustavy. Jako jedna z mála planetek totiž prokazatelně obsahuje stopy vodíku a to ve formě ledové krusty po celém jejím povrchu. Zdejší klima je sice velmi chladné a zřejmě nehostinné, v tekutém oceánu pod ledem by se však mohly skrývat stejně jako na Zemi nejrůznější formy podmořských (mikro)organismů.

 

Reálný snímek jednoho z jupiterových měsíců Europa (čtvrtý největší) pořízený americkou sondou Galileo

Přímo na povrchu měsíce Europa však žádná sonda prozatím nepřistála a právě to se má v následujícím desetiletí změnit. Národnímu úřadu pro letectví a kosmonautiku to přikazuje nový zákon prosazovaný americkým kongresmenem Johnem Culbersonem, který už při sestavování letošního rozpočtu uvolnil projektu značné finanční prostředky. NASA se před tímto rozhodnutím zprvu oháněla – zejména kvůli náročnému vesmírnému programu na Marsu – samozřejmě ji však nezbylo nic jiného, než se usnesení legislativy podřídit. Během následujících několika let tak bude vypracován detailní plán „Europské mise“, jejíž součástí bude podle všeho i pojízdný lunární rover.

 

Culberson vkládá do projektu opravdu veliké ambice a dokonce jej označil jako vlajkovou misi budoucího vesmírného programu. Přiznává, že by úspěch projektu udržel Ameriku nejen na pozici kosmického lídra, ale znamenat by mohl i veliký posun při hledání mimozemského života, jehož existenci nelze na Europě vyloučit. Průzkum však přijde na řadu až po vypuštění dalšího roveru na Mars, které je plánováno na rok 2020.

I přes rozmanité vyhlídky vesmíru však NASA nezapomíná ani na matičku Zemi, kterou neustále míhají poletující asteroidy. Už minulý rok jednala agentura s Výborem OSN pro mírové využívání kosmického prostoru (COPUOS), snažíc se domluvit na globální spolupráci při monitorování oblohy, včasném varování před hrozící katastrofou a stejně tak na postupech, jak odklonit těleso mířící na Zemi.

 

Ke konci loňského roku byla založena mezinárodní síť dalekohledů a sledovacích stanic (IAWN), které se navzájem informují o získaných objevech, a spolu s touto organizací vzniklo také fórum (SMPAG) pro globální poradenství jak co nejefektivněji vychýlit zkázný asteroid z původní trajektorie. Středem pozornosti však neustále zůstává Mars a kuriózní projekt Mars One, jehož cílem je brzké osídlení planety.

Tagy: 
Zdroje: 

1, 2

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Jupiterův ledový měsíc Europa bude dalším z cílů NASA, přikazuje vláda USA

Čtvrtek, 19 Červen 2014 - 09:56 | Gath G | Spíš od Voyagerů, ne? :-)
Úterý, 11 Březen 2014 - 16:02 | HKMaly | Jaky Europa Report? Europa je logickym cilem uz...
Úterý, 11 Březen 2014 - 12:33 | Libor Míšek | Buď videli Europa Report, nebo v NASA omylem...

Zobrazit diskusi