CDR.cz - Vybráno z IT

Darkest Dungeon odhalil trailerem druhý díl, přepne do 3D a vyjde příští rok

Darkest Dungeon
Gotické hororové RPG s inspirací v Lovecraftově mytologii před čtyřmi lety zahýbalo nezávislým proudem herní scény. Nebylo divu, že ještě vloni na jaře ohlásili Red Hook Studios plány se do tohoto světa vrátit s pokračováním. Nyní jsme se dočkali prvního traileru a nových informací.

Ve videohrách se obvykle hráči zhostí chrabrých hrdinů, kteří se ničeho nezaleknou a dokážou odřezávat svým nepřátelům končetiny bez jediného záchvěvu v žaludku. Darkest Dungeon se před čtyřmi podíval na hrdinná dobrodružství střízlivější perspektivou, a hráče konfrontoval se světem, ve kterém není všechno tak růžové jako v pohádkách a nechal je okusit posttraumatickou stresovou poruchu v interaktivním hávu.

V Darkest Dungeon zodpovídáte za družinu hrdinů, kteří s každou výpravou do podzemí pomalu ale jistě přicházejí o rozum. Z každé šarvátky s nepřáteli si členové vaší party něco odnesou, ne však nablýskané vybavení, ale povahové rysy. A to buď pozitivní či negativní. Někdy se naučí lépe vypořádat s určitým druhem nepřátel, jindy si vybudují takovou fobii, že při příštím střetu začnou naříkat a nalomí morálku zbytku družiny.

Kde byste se v jiných hrách soustředili především na správnou taktiku v boji, se v případě Darkest Dungeon soustředíte spíše na morální souznění a příčetnost vašich hrdinů. Nemůže na bojišti nastat nic horšího, než že se postavy navzájem ponižují, urážejí, odmítají spolupracovat, ba dokonce tlačí své druhy do rány cizímu ostří. Skládáte tak k sobě členy, kteří se povahově snesou a necháváte zemřít postavy, které jsou už na odpis.

Původní díl sklidil v roce 2016 velmi kladné ohlasy. Nebylo tedy překvapením, že před rokem a půl ohlásili Red Hook Studios práci na druhém díle. Po dlouhé odmlce se vývojáři konečně ozvali a v nové upoutávce lákají na jeho brzké datum vydání, respektive vstup do předběžného přístupu. Autoři zjevně aplikují stejnou strategii jako u prvního dílu, který také dlouhou dobu dřímal v Early Accessu.

V traileru si můžeme povšimnout změny stylizace, která se z původního 2D přepíná do 3D. Všechny přítomné modely jsou vzaté přímo ze hry. Namísto kreslených spritů se tedy dočkáme plnohodnotných 3D modelů, které si ovšem zachovávají styl prvního dílu. Těšit se můžeme na upravený soubojový systém, pochopitelně také na nová monstra a špatňáky.

Darkest Dungeon 2 vstoupí do předběžného přístupu někdy příští rok, bohužel ale bude do plnohodnotného vydání dostupný exkluzivně na Epic Games Store. Až následně po vydání bude k dispozici i na zbylých PC distribučních platformách. Jmenovány sice nebyly, ale můžeme předpokládat vydání na Steam a GOG. Vydání pro konzole vývojáři bohužel nepotvrdili. 

Nutno podotknout, že oznámení druhého dílu přichází ruku v ruce s dalším projektem této značky, neboť na Kickstarteru nyní běží až do 6. listopadu crowdfundingová kampaň k deskové adaptaci, které se už podařilo prolomit finanční cíl 300 000 dolarů, a to hned několikanásobně. 

Diskuse ke článku Darkest Dungeon odhalil trailerem druhý díl, přepne do 3D a vyjde příští rok

Žádné komentáře.