CDR.cz - Vybráno z IT

Darpa Robotic Challenge: Jihokorejci slaví, vítězem se stal robot z Jižní Koreje

Robot Soutez Darpa
Letošního klání robotů, které organizuje americká armádní výzkumná agentura DARPA, se zúčastnilo celkem 25 týmů z celého světa. Roboti přitom museli řešit reálné situace, které by se vyskytovaly v zóně zasažené živelnou nebo jadernou katastrofou.

Roboti museli v soutěži splnit celkem 8 úkolů a to v časovém limitu jedné hodiny. Šlo o řízení malého automobilu, pak musel robot z automobilu bez pomoci vystoupit, dále otevřít dveře, práce zaměřené na manuální zručnost jako vysekat ve zdi díru nebo otočit uzávěrem vody, dostat se bez úhony přes sutiny, vyčistit si trasu před sebou, vyjít po schodech a speciálně ještě jeden tajný úkol, který měl být pro vývojáře překvapením. Ten sestával z vytažení elektrického kabelu z jedné zásuvky a následného připojení do druhé zásuvky.

První místo nakonec získal robot DRC-Hubo (zvládl splnit všechny zadané úkoly za 45 minut), za kterým stojí jihokorejský tým, a ten si taky odnese domů výhru v hodnotě dva milióny dolarů. Na druhém místě pak skončil robot Running Man, za kterým stojí tým z Floridy, který si odnese milión dolarů. A nakonec třetí místo obsadil robot Chimp, za kterým stojí tým z Carnegie Mellon University. Za třetí místo byla odměna půl miliónu dolarů.

Soutěž odhalila i hlavní nedostatky robotů. Asi nikoho nepřekvapí, že největší potíž dělalo robotům překonat schody.

I když pořádá soutěž armádní agentura DARPA, tak lidstvo se zatím nemusí obávat, že by se tito roboti jednoho dne (pomineme li to, že dnešní prototypy objevující se na Darpa Robotic Challenge jsou pěkní nemotorové - no, za 10 - 20 let může být situace jiná) objevili na bojišti. DARPA vidí jejich potenciál jako budoucí záchranáře, respektive všude tam, kde bude velmi nebezpečné poslat živé záchranáře (například na území zasaženém jadernou havárií).

Tagy: 
Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Darpa Robotic Challenge: Jihokorejci slaví, vítězem se stal robot z Jižní Koreje

Čtvrtek, 11 Červen 2015 - 18:39 | HKMaly | Holt bude jeste chvili trvat nez dospejeme do...
Čtvrtek, 11 Červen 2015 - 10:29 | maruširi | Z toho nejspodnějšího videa je zřejmé, že...
Středa, 10 Červen 2015 - 11:20 | George eLzyx | bez operátora se tihle roboti ani nehnou. Nemají...
Středa, 10 Červen 2015 - 10:08 | John Douberro | Skoda ze v zadnem popularnim clanku o tehle...

Zobrazit diskusi