CDR.cz - Vybráno z IT

Test DVD: Data Tresor Disc přes zimu v jezírku

Tři DVD média v testu
Zima je snad definitivně za námi, dokonce to vypadá, že ji rovnou vystřídalo léto, takže je čas se podívat, jak dopadla tři média (jedno z nich Data Tresor Disc) přes zimu utopená v zahradním jezírku…

Kapitoly článků

2.  DVD-R JVC Archival-grade

Cílem testu bylo zjistit, zda a jak prostředí zahradního jezírka s hromadou organických nečistot ovlivní záznam na discích přes zimu, kdy navíc jezírko zmrzne (neboť je poměrně mělké a označení „jezírko“ si ve skutečnosti vůbec nezaslouží), takže se očekává i trocha toho mechanického vlivu na „uskladnění“ testovaných médií. Nakonec jsme otestovali něco úplně jiného, ale to předbíháme.

Testu se zúčastnila celkem tři média a tato stránka bude o jednom z nich: DVD-R JVC made by Taiyo Yuden s marketingovými příkrasy „Archival-grade“ a „Scratch-Proof“. Jinými slovy by mělo jít o variaci na fakt dobré médium z řady těch klasických s organickou záznamovou vrstvou, jaká by měla být schopna vypálit jakákoli mechanika.

DVD-R JVC Archival-grade 1-16×
DVD-R JVC Archival-grade 1-16×

V našem případě jej vypálila tatáž mechanika jako všechna ostatní média: Teac DV-W524GSB s upraveným firmwarem pro vypalování Data Tresor Disků. Dobrou vlastností této mechaniky je, že si po sobě umí ověřit kvalitu média a záznamu.

Kvalita čerstvého zápisu - DVD-R JVC
Kvalita čerstvého zápisu - DVD-R JVC

Jak můžete vidět na obrázku, médium JVC se podařilo vypálit opravdu hodně kvalitně. Připomeňme, že spodní stupnice reflektuje spíše nečistoty na médiu (plus je zde graf pro jitter, který nás ale moc nezajímá, ten je spíše věcí vypalovačky) a měla by se držet do hodnot 4 (při testování rychlostí 1×, jenže my z časových důvodů testujeme čtyřkou). Horní stupnice se pak týká přímo kvality záznamu a neměla by (opět při testování rychlostí 1×) přelézat hodnotu 300, což je dodrženo se zatraceně velkou rezervou (nejvyšší dosažená chybovost je 12, průměr je 1,4).

No, a jak médium dopadlo po utopení? Bohužel, moc informací z testování k tomu nemáme:

Kvalita zápisu po testu - DVD-R JVC
Kvalita zápisu po testu - DVD-R JVC

I z toho mála, které máme, můžeme vyčíst, že kvalita šla lehce dolů, především ale nastaly problémy s ohledem na kvalitu povrchu. Pokud jste video nesledovali, pak je asi dobrý čas prozradit vám, že disky neležely jen tak nehnutě v jezírku, ale občas se s nimi manipulovalo, přičemž za krajní manipulaci lze považovat jejich nalezení mimo jezírko uprostřed zimy při odklízení sněhu. A tak médium dostalo nepříjemný zásah do povrchu, který zvětšený pod skenerem vypadá asi takto:

Kaz na médiu DVD-R JVC
Kaz na médiu DVD-R JVC

Jelikož se jedná o rýhu dostatečně dlouhou a přitom z části v podstatě „rovnoběžnou“ s drážkou, narazila mechanika na chybu, ze které nebyla schopna se vzpamatovat a test tak byl přerušen (chyba 043E02 znamená TIMEOUT ON LOGICAL UNIT, což nám naznačuje, že mechanika se snažila chybu řešit příliš dlouho, tak dlouho, až to firmware utnul a „hodil timeout“). Nepomohlo ani čtení rychlostí 2× (jedničkou mechanika bohužel testovat neumí, zřejmě výrobce usoudil, že 1×speed nebude už nikdo potřebovat a tuto rychlost neimplementoval), ani test jinou mechanikou schopnou zjišťovat kvalitu (z těch, co tu ještě máme).

Nedělal bych ale ukvapené závěry. Podle mého názoru dopadlo DVD-R médium JVC možná vůbec nejlépe ze všech testovaných médií, a to i přes pachuť marketingového krasožvástu „Scratch-Proof“ (médium odolné poškrábání rozhodně není). Jiný než tento zásadní kaz se na médiu nevyskytl a od pohledu bych řekl, že nebýt tohoto, bude médium čitelné celé, a to vesměs bez problémů.

Kapitoly článků
2.  DVD-R JVC Archival-grade

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test DVD: Data Tresor Disc přes zimu v jezírku

Úterý, 14 Květen 2013 - 10:40 | Lubomír Vrána | Bylo by dobré, kdybyste nějak dokázali ta média...
Pondělí, 13 Květen 2013 - 18:30 | logout | Jsem rád, že jsem to nepropásl. Zbytek balíku DVD...
Sobota, 11 Květen 2013 - 21:30 | JVc | To bude urcite ono. mmj. ty necitelny oblasti na...
Sobota, 11 Květen 2013 - 20:10 | johnthelittle | ono by asi nebylo od veci vyzkouset isopuzzle a...
Pátek, 10 Květen 2013 - 13:57 | rman | "na závěr možná přijde i čáryfukova tajemná...
Pátek, 10 Květen 2013 - 10:06 | WIFT | Jasně, ale zase nesmí vzniknout matný povrch, aby...
Čtvrtek, 9 Květen 2013 - 14:40 | Jirka1 | Není třeba to brát tak vážně, jde o to zbrousit...
Čtvrtek, 9 Květen 2013 - 13:58 | WIFT | Asi takhle: na svá auta mám „svého servisáka“ a...
Čtvrtek, 9 Květen 2013 - 13:39 | Jirka1 | Proto bych vyzkoušel to přebroušení, nakonec...
Čtvrtek, 9 Květen 2013 - 11:48 | odb | Tie urcite dovody, pre ktore nejde prehodit...

Zobrazit diskusi