CDR.cz - Vybráno z IT

Další levný headset pro virtuální realitu: Vložte smartphone a naučte se fotbal!

Vr Realita
A zase tu máme headset pro virtuální realitu. Co byste ale řekli tomu, že jej tentokrát propojíme se specializovaným softwarem a zapojíme sportovce do náročného tréninku? Nový projekt podporují elitní sportovní trenéři a každý tak může okusit tu nejlepší péči!

Až doposud se o headsety pro virtuální realitu zajímaly především herní a zábavní odvětví. Další vlaštovkou je překvapivě sportovní oblast, kam míří nové řešení s názvem DIVE Sport VR a EON Sports. A začne hned u jednoho z nejpopulárnějších sportů na světě - amerického fotbalu.

Vr Realita Oculus

Trénovat díky headsetu chtějí tvůrci hráče tak, aby se jim dostalo co nejlepší školy. Patronem projektu je mj. legendární trenér ligy NFL, Mike Ditka a spousta dalších. Právě zmíněný trenér je jedním z těch, kteří natočili speciální kurzy a výuková videa, které se budou hráčům v headsetech zobrazovat.

Hráč si tak nasadí speciální náhlavní soupravu, sázející po vzoru nedávných novinek z dílen Samsungu a Carl Zeiss na vložení chytrého smartphonu uživatele. Poté zapne simulaci zápasu či zmíněné tréninkové programy a přesune se na hřiště. Při otáčení hlavou je díky zabudovaným senzorům otáčeno scénou a jedná se tak vlastně o levnou náhradu za Oculus VR. Jak je podobná záležitost praktická pro sport, je otázkou na delší povídání. Člověk z vlastní zkušenosti velmi snadno a rychle ztrácí přehled o pohybu v prostoru a naráží do všeho možného.

Největším rozdílem je oproti konkurenčním řešením hlavně softwarová stránka věci. DIVE Sport VR spolupracuje se softwarem Sidekiq, aby hráčům simuloval různé situace z běžného zápasu. Software již v těchto dnech trenéři normálně využívají, až doposud tomu však bylo bez headsetu.

Ve spojení se špičkovými trenéry tak může být headset zajímavou pomůckou. Hráči si snadno představí, jak bude daná situace vypadat v reálné praxi. Nevšední řešení zatím myslí pouze na fotbal, ale počítá se i s dalšími sporty. Zakoupit se na crowdfundingovém portálu jak samotný software, tak v kombinaci s headsetem. 

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Další levný headset pro virtuální realitu: Vložte smartphone a naučte se fotbal!

Neděle, 9 Listopad 2014 - 17:24 | Destructor | Tady jde podle mě především o to, že jste tam...
Pátek, 7 Listopad 2014 - 16:02 | mykanec | Domnívám se, že není důležitý ani tak počet lidí...
Čtvrtek, 6 Listopad 2014 - 10:02 | BTJ | Ja neznam pravidla americkeho "fotbalu...
Čtvrtek, 6 Listopad 2014 - 00:40 | mykanec | Tak "treba ten typicky americky "coach...
Středa, 5 Listopad 2014 - 21:34 | BTJ | Nemohlo by se davat uz do nazvu clanku treba...

Zobrazit diskusi