CDR.cz - Vybráno z IT

VR One - virtuální realita levně a pro každého! Konkurence pro Oculus za 2000 Kč

nepřehlédněte
Vrone Wired
Když Oculus VR využívá displej z phabletu Galaxy Note 3, proč by nemohlo podobné zařízení vzniknout tak, že do headsetu vložíme telefon? Google koncept předvedl třeba na lepenkové krabici. Co to ale zkusit pohodlněji? Nejnovější řešení osloví příznivou cenou.

Headset pro virtuální realitu Oculus VR může v budoucnu změnit způsob jakým konzumujeme obsah. Všiml si toho nejeden větší hráč na trhu a situaci rozhoupal mj. objev, že se uvnitř propracovaného zařízení z dílen Oculus VR nachází displej z běžně dostupného mobilního telefonu. Myšlenka, že by zde vlastně mohl být celý telefon a sázelo by se jen na jeho senzory, byť méně přesné a rychlé, přišla velmi brzy.

Nejprve přišla krabice, Google Cardboard mile překvapil

Google na své vývojářské konferenci ukázal lepenkový model Cardboard, tedy soupravu s dvojicí čoček. Do ní po složení stačí vložit chytrý telefon a uživatel si díky tomu může velice levně dopřát zážitek z virtuální reality. Byť se jedná o mnohem jednodušší náhradu, dle ohlasů je výsledek až překvapivě dobrý. My jsme pro vás jeden headset dokonce objednali a již brzy jej bude moci vyhrát ve speciální soutěži!

Gear VR - Samsung vsadil na novější phablet

Lepenková krabice však určitě není nejpříjemnějším materiálem, který bychom chtěli nosit na obličeji. Nedlouho poté přišel se svým modelem, postaveném čistě na phabletu Galaxy Note 4, samotný Samsung. Produkt Gear VR je již oproti krabici mnohem lépe zpracovaný a nechybí speciální polstrování a úchyty na hlavu.

Náročnost simulace virtuální reality je však zatím pro použitý telefon poněkud problémová a dochází k jeho přehřívání. I proto výrobce nedoporučuje headset používat déle než 25 minut v kuse. Cena zařízení má být navíc poměrně vysoká - kolem 4 000 Kč - a fungovat bude pouze s telefony Samsungu.

VR One od Carl Zeiss - Půjde to pohodlně i levně, nezávisle na platformě

Potenciál trhu s headsety pro virtuální realitou objevil před několika dny překvapivě i německý výrobce kvalitní optiky Carl Zeiss. Výroba základního headsetu (takové lepší lyžařské brýle s úchytem na telefon  :-) ) nebude problém pro žádnou z firem, ale velmi důležité jsou i použité čočky uvnitř. A právě zde by mohl Zeiss mít navrch. S výrobou čoček nejrůznějšího druhu má firma díky své divizi zaměřené na optiku velké zkušenosti - jedním z jejích zákazníků je třeba finská Nokia, která je odebírala pro své fotomobily.

Vr One 01Vr One 02

Nová náhlavní souprava bude určena pro telefony s obrazovkou o úhlopříčce 4,7 až 5,2 palce. Díky speciálním kazetám, do nichž se telefony zasunou, bude moci případný zájemce zvolit úchyt na míru svému zařízení. Počítáno je do začátku s iPhone 6 či Samsung Galaxy S5. V budoucnu ale možná bude portfolio výrazně větší. 

Sáhnout půjde po aplikacích pro virtuální realitu od nejrůznějších výrobců. Inženýři z Cerl Zeiss zatím mají i dvojici vlastních, jednu na prohlížení fotografií a druhou simulující možnosti virtuální reality. Pro vývojáře plánuje výrobce i vlastní otevřené SDK a nemá chybět vývojářské soutěž k "nakopnutí" tvorby pro platformu. Použít pak v headsetu půjde jakákoliv aplikace pro virtuální realitu, běžící na mobilním telefonu.

Vr One 04Vr One 03

Cena za headset, který dorazí na trh před Vánoci, by měla být slušných 99 dolarů (kolem 2 100 Kč bez DPH). Náhradní kazety pro telefony vyjdou přibližně na 9 dolarů, tedy 200 Kč. Mimo krabicovému Cardboard se tak bude jednat o pravděpodobně nejlevnější cestu k virtuální realitě na trhu.

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku VR One - virtuální realita levně a pro každého! Konkurence pro Oculus za 2000 Kč

Pondělí, 13 Říjen 2014 - 12:03 | BTJ | Tak je celkem jasne, ze to bude uplna blbost ......
Pondělí, 13 Říjen 2014 - 11:36 | DRK | Zkoušel jsem plastovou verzi pro mobil (3d tisk)...

Zobrazit diskusi