CDR.cz - Vybráno z IT

Elon Musk investuje miliardy do superpočítače pro chatbota Groku

Zdroj: Shuttestock

Elon Musk údajně plánuje vytvoření superpočítače xAI, který má napájet pokročilou verzi chatbota Grok. Podle zpráv od The Information má být tento projekt dokončen do podzimu 2025 a představuje zásadní krok pro technologický pokrok startupu xAI.

Musk označil plánovaný superpočítač jako „gigafactory of compute“. Tento název naznačuje obrovský rozsah projektu, který se bude spoléhat na desítky tisíc GPU NVIDIA H100. Odhaduje se, že náklady na vybudování tohoto superpočítače dosáhnou miliard dolarů. Pro srovnání, třetí verze Groku bude vyžadovat alespoň 100 000 čipů, což je značný nárůst oproti 20 000 GPU, které se používají pro současnou verzi Grok 2.0.

Během prezentace investorům Musk uvedl, že plánovaný GPU cluster bude minimálně čtyřikrát větší než jakýkoli současný GPU cluster používaný konkurenty xAI. To znamená, že xAI má ambici stát se lídrem v oblasti výpočetního výkonu a umělé inteligence.

Zdroj: Shutterstock

Grok je v současné době ve verzi 1.5, která byla vydána v dubnu. Tato verze již nabízí zpracování vizuálních informací, jako jsou fotografie a diagramy, vedle textu. Začátkem tohoto měsíce xAI zavedl funkci generování zpráv pomocí umělé inteligence, kterou mohou využívat prémioví uživatelé.

Budoucnost umělé inteligence

Plánovaný superpočítač xAI by mohl představovat průlom v oblasti umělé inteligence a výpočetního výkonu. S Muskovou vizí a technologickým zázemím je možné, že xAI dosáhne významných pokroků, které budou mít dopad na širokou škálu odvětví. Od zdravotnictví po finance, superpočítače jako ten, který plánuje xAI, by mohly zrychlit výzkum, zlepšit analýzu dat a umožnit nové inovace.

Elon Musk a jeho tým ve startupu xAI tak míří vysoko a jejich úsilí by mohlo redefinovat hranice toho, co je možné v oblasti umělé inteligence. Bude zajímavé sledovat, jak se tento ambiciózní projekt bude vyvíjet a jaké přínosy přinese v nadcházejících letech.

Diskuse ke článku Elon Musk investuje miliardy do superpočítače pro chatbota Groku

Úterý, 28 Květen 2024 - 11:39 | Arctia | Jestli to bude stejne "kulturne obohacena...

Zobrazit diskusi