CDR.cz - Vybráno z IT

Elon Musk nemusí vyplatit 500 milionů dolarů bývalým zaměstnancům

Zdroj: Shuttestock

Elon Musk dosáhl významného právního vítězství, když americká okresní soudkyně zamítla hromadnou žalobu podanou více než 6 000 bývalými zaměstnanci Twitteru, kteří po jeho převzetí společnosti požadovali 500 milionů dolarů jako nezaplacené odstupné. Soudkyně rozhodla, že plán odstupného nesplňoval podmínky federálního zákona ERISA, čímž se Musk vyhnul vyplacení obrovské částky.

Sociální síť X, kterou jsme dříve znali jako Twitter, je již delší dobu v centru právních sporů. Tyto konflikty začaly zejména po převzetí společnosti Elonem Muskem. Jedním z významných případů je hromadná žaloba podaná více než 6 000 bývalými zaměstnanci, kteří byli propuštěni po Muskovo akvizici společnosti. Tito zaměstnanci tvrdí, že nedostali plné odstupné, na které měli podle nich nárok.

Celá situace se zintenzivnila, když bývalá zaměstnankyně Twitteru Courtney McMillian podala hromadnou žalobu. Její stížnost tvrdila, že podle federálního zákona o zabezpečení důchodového zabezpečení zaměstnanců (ERISA) dlužil Twitter propuštěným zaměstnancům tři měsíce výplaty. McMillianová a další žadatelé požadovali 500 milionů dolarů jako nezaplacené odstupné.

Zdroj: Shutterstock

Včera však přišel pro Muska významný právní triumf. Americká okresní soudkyně Trina Thompsonová z Kalifornie rozhodla v jeho prospěch a zamítla hromadnou žalobu. Soudkyně Thompsonová dospěla k závěru, že plán odstupného na Twitteru nesplňuje podmínky zákona ERISA, protože zaměstnanci obdrželi oznámení o samostatném výplatním systému před jejich propuštěním.

Místo původního plánu odstupného, na který zaměstnanci spoléhali od roku 2019, se tedy soudkyně přiklonila k názoru, že platí nový plán zavedený po převzetí Muskem. Toto rozhodnutí představuje zásadní překážku pro tisíce propuštěných zaměstnanců Twitteru, kteří tak nyní přicházejí o nárok na kompenzaci, kterou požadovali.

Nicméně, v Thompsonové příkazu bylo uvedeno, že žalobci mohou svou stížnost upravit a podložit ji jinými právními nároky, které nejsou vázány na ERISA. Pokud tak učiní, soudkyně Thompsonová uvedla, že případ může být přidružen k jednomu z aktuálně probíhajících soudních sporů proti X Corp/Twitter.

Soudní bitvy kolem bývalých zaměstnanců Twitteru nejsou zdaleka u konce. Někteří bývalí vedoucí představitelé Twitteru stále hledají 128 milionů dolarů v nezaplaceném odstupném, zatímco další se snaží získat zpět 1 milion dolarů v nezaplacených právních poplatcích. Zdá se, že právní peripetie kolem této sociální sítě budou pokračovat i v následujících měsících.

Tento případ je dalším důkazem toho, jak komplikované a náročné může být vypořádání se s právními závazky při tak rozsáhlých akvizicích. Pro Muska však toto rozhodnutí znamená důležitou výhru, která mu umožňuje pokračovat v jeho plánech bez dalšího finančního zatížení.

Diskuse ke článku Elon Musk nemusí vyplatit 500 milionů dolarů bývalým zaměstnancům

Úterý, 16 Červenec 2024 - 12:43 | DiegoAdamsCA | OK 👍
Sobota, 13 Červenec 2024 - 12:23 | DRK | To vychází průměrně na skoro 28 000$ měsíčně na...
Pátek, 12 Červenec 2024 - 12:52 | miro | zasraní nenažratí CENZORI ! a keby Musk kúpil aj...

Zobrazit diskusi