CDR.cz - Vybráno z IT

Emulátor ExaGear x86 aplikací nyní se slevou a podporou všech Raspberry Pi

nepřehlédněte
Programový emulátor ExaGear Desktop přidává nyní nově i podporu pro starší platformu ARMv6, čímž zajímavě rozšiřuje nabídku podporovaných zařízení ve spuštění x86 aplikací.

Eltech svou aplikaci ExaGear Desktop, v podstatě virtuální nástroj pro emulovaní x86 procesoru na ARM hardwaru, představil už v loňském roce. Z hlediska kompatibility jej limitoval pro spuštění na počítačích výhradně s procesory ARMv7. Nyní svou komerční nabídku rozšířil o podporu architektury ARMv6, čímž podporuje aktuálně jak novou, tak starou generaci Raspberry Pi.

I když ona první generace Raspberry Pi tak s jednojádrovým procesorem ARMv11 spustí většinu aplikací, vše poběží samozřejmě lépe na výkonnějším hardwaru, s jakým přichází v tomto kontextu například druhogenerační Raspberry Pi, které se vyznačuje ARM Cortex-A7 procesorem (quad core).

Aby nedošlo k nepřesnostem, ExaGear Desktop není náhrada za WINE, neumožňuje spouštět Windows aplikace, jde čistě o spuštění x86 aplikací na Linux/ARM systémech. Zajisté nejde jen o „malinu“, podporovány jdou další zařízení jako CubieBoard, ODroid, NVIDIA Jetson a další. Z hlediska konkrétních systémů jde pak o Ubuntu 12.04, Ubuntu 14.04, Debian 7 a Raspbian.

Eltech si dříve účtoval okolo 20 USD (500 CZK) za svůj emulační nástroj, s novými verzemi však šel s cenami až o 50 procent dolů. ExaGear Desktop se aktuálně prodává ve třech verzích, za 10 USD můžete pořídit verzi pro první generaci Raspberry, za 15 USD verzi pro druhou generaci a za 20 USD universální AMRv7 verzi emulátoru.

Zdroje: 

1, 2

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Emulátor ExaGear x86 aplikací nyní se slevou a podporou všech Raspberry Pi

Sobota, 6 Červen 2015 - 23:44 | Gath G | To bude tím, že BTJ patrně neslyšel o dynamickém...
Pondělí, 1 Červen 2015 - 15:36 | Jack FX | Kupodivu je výkon ExaGear x86 je docela slušný,...
Pondělí, 1 Červen 2015 - 10:55 | BTJ | Ne, ze bych si to kupoval ..... ale tak zajimalo...

Zobrazit diskusi