CDR.cz - Vybráno z IT

Facebook zaplatí za únik dat rekordní pokutu 5 miliard dolarů. Pro něj drobné?

Facebook dostal od Federální obchodní komise historicky rekordní pokutu 115 miliard korun, která měla být citelná, ale v poměru k astronomickým příjmům Facebooku je to spíše formalita.

Před zhruba rokem se rozvinula jedna z největších kauz poslední doby, a to kauza týkající se podezření, že Facebook poskytl data milionů lidí společnosti Cambridge Analytica, která například spravovala kampaň současného amerického prezidenta Donalda Trumpa. Nyní konečně padl konečný verdikt ze strany Federální obchodní komise (FTC), která uvalila na Facebook rekordní pokutu ve výši 115 miliard korun spolu s dalšími restrikcemi.

Podle demokratické kandidátky na prezidentku USA, Elizabeth Warrenové, by měla americká vláda donutit Facebook, aby se vzdal všech ostatních sociálních sítí, jmenovitě Instagramu a WhatsAppu. Podle šéfa FTC, Josepha Simonse, má sankce v této výši donutit Facebook přehodnotit svůj postoj vůči sběru a práci s osobními údaji svých uživatelů a zároveň předcházet podobným situacím.

Na zasedání FTC, kde byla odsouhlasena tato pokuta, hlasovali regulátoři v poměru tři ku dvěma pro penalizaci. Dva regulátoři, kteří byli proti, požadovali ještě daleko vyšší pokutu s tím, že zkrátka chtěli dosáhnout co nejcitelnějšího trestu v poměru k astronomickým příjmům společnosti Facebook.

Pro představu lze uvést, že Facebook uvádí jen za první kvartál letošního roku v položce peníze a peněžní ekvivalenty částku 11,1 miliard dolarů. Jinými slovy pokuta 5 miliard dolarů je sice rekordní pokuta, ale pro giganta jako je Facebook moc citelná skutečně není a je to spíše formalita.

Dále se Facebook dohodl s FTC, že uvnitř této společnosti vznikne speciální orgán pro dohled nad ochranou údajů. Až doposud rozhodoval v této otázce celkem neomezeně sám zakladatel Mark Zuckerberg. Faktem zůstává, že Facebook je prostě reklamní agentura, která na svěření osobních údajů od uživatelů vydělává miliardy dolarů. Těžko tak může uživatel odevzdat své údaje Facebooku v naivní představě, že je bude držet zašifrované, netknuté a nepoužité.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Facebook zaplatí za únik dat rekordní pokutu 5 miliard dolarů. Pro něj drobné?

Pátek, 26 Červenec 2019 - 07:09 | Gaunter | Federal Trade Commission patrí USA, takže na...
Čtvrtek, 25 Červenec 2019 - 19:33 | pavell | Mezitím zaměstnanci google před senátem USA...
Čtvrtek, 25 Červenec 2019 - 18:25 | mm2004 | Takze pokud jsem mel v dobe uniku informaci na...

Zobrazit diskusi