CDR.cz - Vybráno z IT

FCC zakázala dovoz nových modelů od Huawei a ZTE do USA

FCC v roce 2019 zakázala používání technologií od čínských společností Huawei a ZTE ve veřejné správě a jejich nákup ze státní pokladny. Nyní tento zákaz rozšířila i na dovoz nových modelů od těchto značek na americký trh.

Zdroj: Shutterstock

Již je to nějaký čas, kdy administrativa ve Spojených státech amerických zakázala prodej mobilních telefonů od čínských výrobců Huawei a ZTE, kvůli podezření z možné spolupráce s komunistickou stranou Číny. Od té doby také nemohou využívat ani služby amerických firem, a proto si Huawei muselo opatřit vlastní operační systém HarmonyOS a alternativy ke Google službám.

Vypadalo to, že tímto celá kauza skončí, ale nyní Americká Federální komise pro komunikaci (FCC) vydala pravidla, která zakazují dovoz jakýchkoliv modelů telekomunikačních zařízení od Huawei, ZTE a dalších čínských značek do Spojených států amerických.

Zdroj: Shutterstock

Jinými slovy byl zákaz rozšířeni i na dovoz veškerého dalšího zboží, a to včetně bezpečnostních kamer. FCC uvedla, že technologie od těchto značek představují „nepřijatelné riziko“ ohrožující americkou národní bezpečnost. Společnost Huawei na tuto problematiku odmítla reagovat a jiné dotčené společnosti ani nereagovaly.

Podle dostupných zpráv by se mělo jednat pouze o nová zařízení, která nedostanou povolení pro vstup na americký trh. Není ale vyloučeno, že se zákaz rozšíří i na dříve dovezená zařízení. Podle hlavní vedoucí úřadu, Jessicy Resenworcelové, je to logický krok, protože nedávalo prý smysl, aby americká administrativa zakázala nákup nových technologií od těchto firem ze státních prostředků, ale zároveň tato zařízení dál nechávala na svém trhu.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku FCC zakázala dovoz nových modelů od Huawei a ZTE do USA

Úterý, 29 Listopad 2022 - 06:04 | Derryk | "Bojím se, aby namyšlenost západních vlád...
Pondělí, 28 Listopad 2022 - 12:33 | CBob | Tak se nám ta obchodní válka rozjíždí na plno......
Pondělí, 28 Listopad 2022 - 12:00 | Arctia | A co je jeste noveho? O tom, co je volny trh a...
Pondělí, 28 Listopad 2022 - 11:32 | Gaunter | "technologie od těchto značek představují „...

Zobrazit diskusi