CDR.cz - Vybráno z IT

FDA povolilo Neuralinku klinické testování mozkových implantátů

Zdroj: Shutterstock

Americký reguláční úřad FDA udělila společnosti Neuralink povolení ke klinickému testování jejich mozkových implantátů na lidech. I když od roku 2019 Elon Musk nejjméně čtyřikrát oznámil, že jsou připraveni na klinické testování, svoji žádost podali teprve minulý rok.

Elon Musk v minulosti poměrně šokoval svět, když představil koncept své společnosti Neuralink, který spočívá ve vývoji čipů, které se budou implatnovat do lidského mozku a následně budou ovlivňovat činnost lidského mozku. Doposud testovali vědci tyto čipy pouze na zvířatech.

Nyní však přichází celkem velký zvrat v celém vývoji mozkových implantátů, protože americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) po dlouhé době udělili souhlas k testování těchto implantátů na lidech. Zástupci společnosti Neuralink uvedli: „Jsme nadšeni, že můžeme sdílet informaci o obdržení souhlasu FDA k zahájení naší první klinické studie na lidech.“

Zdroj: Shutterstock

V praxi pak bude pacientovi vyjmuta za pomocí chirurgického robota část lebky a do volného prostoru bude vložen čip Neuralink o velikosti mince, jehož dráty budou napojeny na konkrétní neuronové sítě. Tento čip pak registruje nervovou aktivitu a přenáší ji pomocí běžné bezdrátové technologie Bluetooth do vašeho smartphonu.

V minulosti prezentovali zástupci Neuralink schopnosti svého čipu na opici, která hrála jednoduché videohry nebo pohybovala kurzorem na obrazovce pouze pomocí svých myšlenek. Nábor pacientů pro klinickou studii prozatím ještě nebyl zahájen. Celý tento projekt pak budí rozporuplné názory, protože jedna skupina se bojí ovládání člověka umělou inteligencí a roboty, ale ta druhá skupina v tom vidí velkou budoucnost.

Zdroj: Shutterstock

Elon Musk dokonce věří, že pokud lidstvo nemá předběhnout umělá inteligence, musí dojít k synchronizaci lidské mysli s technologickými výdobytky. Zajímavé je, že i když byl Neuralink založen v roce 2016, tak žádost o klinické testování odeslali až v roce 2022, a to od roku 2019 informoval nejméně čtyřikrát, že jsou připraveni podat žádost.

Pro Elona Muska je ale schválení dvojnásobně dobrá zpráva, protože ještě ke konci minulého roku prošetřoval Neuralink generální ispektor ministerstva zemědělství (USDA) kvůli porušování zákona o ochraně zvířat pro způsob, jakým se v Neuralinku zachází se zvířaty. Celý vývoj má ale podle Muska směřovat k tomu, aby mozkové implantáty pomohly lidem se zrakovými problémy či problémy s mobilitou. K tomuto vývoji ale musí projít dlouhou cestou, která právě začíná na testech na zvířatech.

Diskuse ke článku FDA povolilo Neuralinku klinické testování mozkových implantátů

Žádné komentáře.