CDR.cz - Vybráno z IT

Francouzská zdravotnická stanice zachrání vesnice, seniory a země třetího světa

Francouzský doktor Franck Baudion se rozhodl postavit mobilní zdravotnickou stanici, kde bude pacient kvalifikovaně vyšetřen bez nutnosti navštívit svého obvodního lékaře osobně.

Francouzský doktor Franck Baudion se před deseti lety zavázal malým africkým izolovaným vesnicím, že vytvoří udržitelné řešení pro profesionální lékařskou diagnózu a následnou péči. Země třetího světa mají zpravidla 10krát méně kvalifikovaných lékařů na jednoho obyvatele než vyspělé země západní Evropy.

Tento ukazatel není však zcela objektivní. I u vyspělých evropských zemí (včetně naší) se může stát, že na venkově či vesnicích je veliký nedostatek lékařů, kdežto ve městech a metropolích jich může být přebytek. Tento problém je například ve Francii. Francie již dlouhou dobu řeší otázku tzv. „lékařské pouště.“ Problém může být obzvláště rizikový pro seniory, kteří nemají možnost si k takovému lékaři dojet. 

Doktor Baudion na tento problém zareagoval a v roce 2008 založil společnost H4D nebo Health for Development, která zpočátku testovala jen několik zařízení, jejichž výsledky však nebyly uspokojivé. Byl si totiž vědom, že objektivní měření je závislé i na jiných faktorech, jako je životní prostředí, aj.

Po sedmi letech se mu podařilo vyvinout první konzultační stanici schopné dálkového vyšetření. Samotná stanice je dlouhá 191 cm, široká 121 cm a váží 285kg. Je plně certifikovaným zdravotnickým prostředkem třídy IIa a splňuje požadavky Evropské směrnice 93/42 / EHS .

Uvnitř stanice se nachází kompletní vybavení, lékařské přístroje, obrazovky a videosystém pro komunikaci s kvalifikovanými lékaři. Lékař může pomocí stanice měřit krevní tlak, puls, hladinu kyslíku v krvi, výšku, hmotnost, teplotu, EKG, poslouchat plíce pomocí stetoskopu, testovat kůži pomocí dermatoskopu, oči pomocí fundusové kamery, vizuální a zvukové testy a sledovat hladiny glukózy v krvi.

Na základě správného používání je možné takto ošetřit 90 % běžných onemocnění. Pacienti dokonce tvrdí, že po třech minutách zapomenou, že nejsou v ordinaci u reálného doktora.

Samozřejmostí je dostatečně ověřit totožnost pacienta. O to se konkrétně ve Francii stará průkaz pojištěnce, karta Vitale. Na konci pobytu a vyšetřování ve stanici je předán pacientovi lék a veškerá data o průběhu vyšetřování jsou přístupná online v zabezpečené databázi.

Bezdrátový doktor

Ve Francii se již tyto stanice provozují po celé zemi a pracuje na nich zhruba 50 kvalifikovaných lékařů. Na umístění této stanice pak nejsou kladeny prakticky žádné nároky. Je možné ji umístit na pracoviště, do školy, do domova s pečovatelskou službou, aj.

Pronajmutí této stanice je pro základní měsíční předplatné 3 000 EUR. U individuálních konzultací je účtován standardní poplatek (běžný v celý Francii) ve výši 25 EUR .

Tento projekt již funguje posledních několik let v dalších osmi zemích včetně Itálie, Filipín, Spojených arabských emirátů, Kanady a USA. Baudino však stále chce pomáhat také v rozvojových zemích. Plánuje, že v roce 2018 by měl zahájit provoz stanic v Gabonu a Pobřeží slonoviny.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Francouzská zdravotnická stanice zachrání vesnice, seniory a země třetího světa

Středa, 20 Prosinec 2017 - 15:14 | DRK | No a teď tomu ještě zařídit pořádnou reklamu a...

Zobrazit diskusi