CDR.cz - Vybráno z IT

Francouzský antimonopolní úřad vyzývá Metu ke změně pravidel na ověřování reklam

Zdroj: Shutterstock

Francouzský antimonopolní úřad nařídil Metě, aby změnila pravidla pro přístup partnerů k ověřování reklam. Důvodem jsou obavy, že společnost využívá své dominantní pozice na trhu s online reklamou nekalým způsobem.

Podle úřadu musí Meta zveřejnit nová, transparentní a objektivní kritéria přístupu pro partnery, kteří chtějí využít analytické nástroje ke kontrole, zda reklamní kampaně skutečně viděli lidé a zda nedochází k poškození pověsti značky. Společnost dostala na splnění tohoto nařízení dva měsíce. "Prozatímní rozhodnutí přezkoumáváme a zvažujeme všechny naše možnosti," uvedl mluvčí společnosti Meta v e-mailovém prohlášení.

Společnosti specializující se na ověřování reklam nabízejí rozmanité služby, včetně měření online zobrazení reklam, odhalování podvodného provozu a zajištění ochrany značek před nevhodnými webovými stránkami, jako jsou například ty pornografické.

Nicméně, francouzský orgán nedávno upozornil, že přístup k datům společnosti Meta je omezen pouze na největší hráče v oboru, což by mohlo být považováno za diskriminační v oblasti nabídky služeb týkajících se sledovanosti a ochrany značek. Tento krok může mít negativní dopad na menší společnosti, které se snaží poskytovat podobné služby, a také na samotné reklamní klienty, kteří by mohli mít omezený přístup ke kvalitním službám. Je proto evidentní, že tuto situaci je potřeba řešit a postupně zajistit, aby byla konkurence v této oblasti spravedlivá a rovnoprávná pro všechny účastníky na trhu.

Zdroj: Shutterstock

Malá francouzská společnost Adloox nedávno podala žalobu na Metu kvůli odmítnutí poskytnout přístup k údajům potřebným pro své služby v letech 2016 až 2022. Toto rozhodnutí výrazně narušilo tržní podmínky pro Adloox a celé odvětví nezávislého ověřování reklamy.

Adloox si stěžovala u úřadu pro hospodářskou soutěž, který po důkladném zkoumání dospěl k závěru, že společnost Meta vytvořila překážku vstupu na trh, což představuje závažnou újmu pro Adloox a celé odvětví.

Tagy: 

Diskuse ke článku Francouzský antimonopolní úřad vyzývá Metu ke změně pravidel na ověřování reklam

Neděle, 7 Květen 2023 - 12:57 | Driscoll | Souhlas, například na Facebooku je to časté. Ani...
Neděle, 7 Květen 2023 - 10:25 | Vojtech Nekvapil | Hlavně by se měli zaměřit na zadavatele. V...

Zobrazit diskusi