CDR.cz - Vybráno z IT

Aplikace

Samsung Galaxy S3
Tak a je to tady. Konečně se mi dostal do rukou. Vytoužený Samsung Galaxy SIII. Tento telefon ve mně (a jak bylo vidět, tak i ve zbytku světa) budil velká očekávání. Hype kolem jeho uvedení byl obrovský, objevovaly se pouze kusé neověřené informace, ale ve výsledku nic podloženého.

V SGS najdeme spoustu aplikací dodaných navíc, případně nahrazujících výchozí systémové. Snad jedinou nedotknutou zůstala aplikace pro Gmail.

Telefon, log, adresář

Telefonní aplikace je rozdělena na 3 sekce. Jsou jimi klávesnice, protokoly hovorů a oblíbené kontakty. Čtvrtým tlačítkem v liště je tlačítko kontakty, které nás přepne do aplikace adresáře.

Na prvním místě je tedy tradičně telefon. Z funkčního hlediska s povděkem kvituji, že v něm je možné hledat přímo z "ciferníku" – stačí psát číslo, jméno a automaticky se hledá v seznamu. Pro toto se v ICS bohužel musí stisknout tlačítko lupy.

Základní screen telefonní aplikace SGS3
Základní screen telefonní aplikace SGN

Druhá záložka Výpis hovorů je prakticky rozdělena do sekcí po jednotlivých dnech, což mi přijde jako lepší řešení než v případě ICS, kde je "vše v jednom". Naopak v ICS mnohem lépe působí zobrazení, před jakou dobou jsme s daným kontaktem mluvili, než přesná doba hovoru. Jak je vidět na snímcích níže, tak u kontaktů, které nemají nastavenou ikonku, se zobrazují panďuláci v různých barevných provedeních, čímž vzniká tak trochu cirkus už i vzhledem k tomu, že k jednomu kontaktu, který se v protokolech zobrazí 2x může být pokaždé přiřazena jiná barva. Systém jsem v tomhle nenašel, takže hádám, že se jedná o čistě náhodnou záležitost. Stejně tak je tomu v adresáři.

Výpis hovorů SGS3
Výpis hovorů SGN

Poslední záložkou jsou oblíbené… V základním rozvržení je možné zobrazit je stejným způsobem jako adresář či výpis protokolů, tedy řádek s malou ikonou a jménem vedle. Vzhledem k tomu, že většinu kontaktů mám vedených s profilovými, preferuji z ICS zobrazení "grid", tj. velkých fotek. V ICS je toto zobrazení řešeno zobrazením dvou sloupců s velkými fotkami, jmenným seznamem nejčastěji volaných, a navazující je běžný telefonní seznam… Vše v jednom dlouhém rolovacím seznamu.

V SGS3 při zobrazení grid je zvoleno tří-sloupcové provedení, které je použito i pro nejčastěji volané kontakty.

Oblíbené a často používané kontakty SGS3
Oblíbené a často používané kontakty SGN

Kalendář

Kalendář doznal prakticky jen kosmetických změn, z mého pohledu bohužel spíše k horšímu. Základní aplikace má po slidu z pravé strany zobrazeny jednotlivé záložky pro dané rozvržení (rok, měsíc, týden…). Toto přepínání je u klasického androidu řešeno pomocí drop-down menu v levém horním rohu, kde je i vidět datum týdne/měsíce, který bude zobrazen.

V zobrazení agendy je praktický rozdíl v podstatě pouze kosmetický.

Zobrazení agendy SGS3
Zobrazení agendy SGN

V zobrazení měsíce však nastává ten správný chaos. Zatímco ICS má vcelku přehledné minimalistické rozhraní, kdy je pěkně zobrazena obsazenost jednotlivých dnů, v SGS3 jsou už vypsány pouze jednotlivé položky s textem. Pro mě osobně při tomto rozvržení mnohem příjemnější vědět, že ten či ten den mám volné odpoledne, než vědět že mám v ten den někdy 3 věci k zařízení. Prostor, který je pak v kalendáři ušetřen lištou a menším zobrazením jednotlivých dní, je pak vyhrazen zobrazení jakési mini-agendy.

SGS3 kalendář
SGN kalendář

Budík a časové funkce

Tak a máme tu konečně oblast, kterou zvládla SGS na jedničku. V tomto ohledu mají "hodiny" vše, co bych si představoval a zároveň téměř vše, co základní Android postrádá. Budík se Smart Alarm (tj. takové velmi příjemné postupné zesilování přírodních zvuků jako třeba vodopád, u kterých je vstávání zas o něco příjemnější), stopky, časovač, časová pásma… Prostě až na budík vše "nadstandard", který by měl být standardem.

S-note

Z dodávaných aplikací určitě stojí ještě za zmínku S-note neboli S-poznámka, což je vcelku zdařilá aplikace na poznámky. Díky velkému displayi není problém "kreslit" co potřebujeme i rukou.

S-Note
Tagy: 

Diskuse ke článku Galaxy S III – návrat krále?

Neděle, 22 Červenec 2012 - 22:25 | let adlo | No já osobně mám trochu jinou zkušenost. Do...
Čtvrtek, 19 Červenec 2012 - 22:59 | Trashman | Autor by v článku neměl používat výraz "Hype...
Čtvrtek, 19 Červenec 2012 - 22:51 | Trashman | Já to řeknu jednoduše. Za tu cenu si tento běžný...
Sobota, 14 Červenec 2012 - 17:47 | mixal 11 | Mas recht. Moja rada je, ze pokial ti E52...
Pátek, 13 Červenec 2012 - 17:10 | Tomáš Janovský | Jak to tak čtu tak jsem rád, že mám Nokii E52....
Čtvrtek, 12 Červenec 2012 - 12:40 | Petr Minařík | WP8 pro mě ztratilo důvěru s WP7... bohužel, to...
Čtvrtek, 12 Červenec 2012 - 10:25 | mixal 11 | Ono aj wp7 ma svoje za usami, pouzival som pol...
Čtvrtek, 12 Červenec 2012 - 10:08 | mixal 11 | Mam necele 2 tyzdne SG2 a to som musel riesit: 1...
Čtvrtek, 12 Červenec 2012 - 02:58 | JoHnY3 | Pro nas je to vyhodny v tom, ze i kdyby jeden z...
Čtvrtek, 12 Červenec 2012 - 02:50 | JoHnY3 | Jo MS to ve Windows Phone Bet ... ehm 7 nestihnul...

Zobrazit diskusi