CDR.cz - Vybráno z IT

Ghost Robotics představil robotického psa vybaveného odstřelovací puškou

Blíží se éra robotů zabijáků, kteří budou v autonomním režimu s pomocí senzorů a algoritmů umělé inteligence vybírat cíle a ty následně eliminovat pomocí svých zbraňových systémů? Americká armáda má jasno, zatím budou mít nad těmito roboty kontrolu lidé.

Filadelfská společnost Ghost Robotics vybavila svého čtyřnohého robota Vision-60 zbraňovým systémem SPUR (Special Purpose Unmanned Rifle), který představuje odstřelovací pušku připevněnou na zádech robotického psa. Odstřelovací puška na zádech robota Vision-60 váží 7,7 kg a pomocí senzorů dokáže spolehlivě zasáhnout cíl na vzdálenost až 1200 metrů. Puška je vybavena 30x optickým zoomem a termokamerou. Robot díky ní může zabíjet cíle jak přes den, tak i v noci. Jako munici využívá puška náboje 7,62 × 51 mm NATO. Do zásobníku pušky se vejde 10 nábojů.

V současnosti testuje americké letectvo neozbrojené verze robotů Vision-60 na Tyndalově letecké základně, kde roboti slouží jako pomocná hlídka vnějšího obranného perimetru základny. Ozbrojená verze robotických psů Vision-60 je novinka a zatím není jasné, jestli některé složky americké armády tyto roboty získají nebo jde jen o odzkoušení některých technologií a koncepcí, které se v budoucnosti využijí např. v jiných projektech.

Vision-60 je schopný fungovat za každého počasí, zvládne se pohybovat v členitém terénu, může být ponořený pod vodou, brodit se bažinatým terénem, sněhem nebo se pohybovat na ledu. Není pro něho ani problém překonat schody. Ghost Robotics vyvíjí tyto roboty od roku 2015 a Vision-60 by měl spadat už do čtvrté generace těchto robotů.

I když robot dokáže pracovat s určitým stupněm autonomie, tak zbraň je stále plně řízena lidským operátorem, který na dálku řídí i robota a pokud bude někdy Vision-60 na opravdovém bojišti, tak potvrzení k eliminaci vybraných cílů bude vždy vydávat člověk. Nebude tedy o tom rozhodovat umělá inteligence nebo nějaký automat v autonomním režimu. Alespoň takovou představu má americká armáda. Podle Pentagonu mají mít absolutní kontrolu nad robotickými bojovými prostředky vždy lidští vojáci.

Tagy: 
Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Ghost Robotics představil robotického psa vybaveného odstřelovací puškou

Pátek, 22 Říjen 2021 - 13:22 | hajčus | Vtipnější bude, až bude ten pes vybaven...
Pátek, 22 Říjen 2021 - 08:51 | Gath G | Kdyby vojáci stříleli z rozkroku, asi by na...
Pátek, 22 Říjen 2021 - 00:59 | junk mail | Nechápu proč to má zbraň nahoře. Z hlediska...

Zobrazit diskusi