CDR.cz - Vybráno z IT

Google Bard využije vaši polohu pro lepší výsledky vyhledávání

Zdroj: Shutterstock

Společnost Google se rozhodla vylepšit výsledky vyhledávání svého chatbota Barda pomocí upřesnění polohy konkrétního uživatele. Ke sdílení údajů o své poloze musí ale každý uživatel dát výslovný souhlas v rámci ochrany soukromí.

Chatboti, jako je ChatGPT od OpenAI či Bard od Googlu, mají velice dobrý přehled o celosvětových datech a statistikách. Problémem ale bývá, pokud se zeptáte na nějaká data týkající se konkrétní lokality, ve které žijete. V případě Google Barda by ale nyní mělo přijít významné vylepšení.

Při jeho spuštění vám totiž bude položen dotaz, zda souhlasíte s poskytnutím údajů o vaší poloze Bardovi. Ten pak může zobrazovat odpovědi na váš dotaz relevantně k vaší poloze. Pokud budete souhlasit, Bard si vezme údaje o vaší poloze z dalších služeb Googlu, jako jsou Google Mapy či vyhledávač Google.

Zdroj: Shutterstock

K analýze vaší polohy tak využije vaši přenastavenou adresu popřípadě analyzuje vaši polohu z vaší IP adresy. Tyto údaje však nemusí vždy odpovídat realitě, protože se nemusíte zdržovat na své adrese bydliště uvedené v Googlu. Stejně tak vaše IP adresa může ukazovat na oblast pouze obecně.

Lze ale konstatovat, že předání údajů o vaší poloze významně zlepší výsledky vyhledávání. Na možnost předání dat budou uživatelé většinou dotázáni. Pokud by ale chtěli dodatečně udělit Bardovi povolení, mohou tak jednoduše učinit. Při zadání libovolného dotazu by se vám na spodní liště měla objevit možnost využít data z vaší IP adresy.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Google Bard využije vaši polohu pro lepší výsledky vyhledávání

Úterý, 6 Červen 2023 - 07:14 | Pety | Google je jako Intel - krmí nás sliby. Už měsíc...

Zobrazit diskusi