CDR.cz - Vybráno z IT

Google čelí žalobě na 5 miliard dolarů za to, že sbírá data i v anonymním režimu

Společnost Google údajně klame své spotřebitele v používání anonymního režimu. Nadále totiž sbírá osobní informace o uživatelích navzdory tomu, zda používají anonymní režim či nikoliv. Žaloba proto hledá odškodnění v minimální výši 5 miliard dolarů.

Nástroje společnosti Google utváří každému uživateli osobnostní profil s informacemi o jeho nákupních zvycích a koníčcích z důvodu zobrazování relevantních reklam. Mnoho uživatelů proto (mimo jiné) volí cestu anonymního režimu, od něhož očekávají právě to, k čemu jeho název svádí – anonymitu. V době, kdy osobní data jsou jednou z nejdůležitějších komodit, by ovšem bylo naivní si myslet, že se jich korporace vzdají tak snadno, aby stačilo zmáčknout jednu klávesovou zkratku.

Soudní žaloba proti mateřské společnosti Alphabet Inc. byla podána u Okresního soudu USA v San Jose, Kalifornie, advokátní kanceláří Boies Schiller & Flexner a usiluje o náhradu škody v minimální výši 5 miliard dolarů z důvodu úmyslného klamání spotřebitelů, respektive 5 tisíc dolarů za každého dotčeného uživatele, který využil anonymního režimu od 1. července 2016. Společnost Google údajně uživatelům zamlčuje, že s jejich osobními informacemi nadále nakládá bez ohledu na to, jestli byly zaznamenány v anonymním režimu či nikoliv.  

Chrome Anonymni Okno

Ačkoliv Google při otevření anonymního režimu sděluje, že maže veškerá data webů a cookies týkající se dané relace, v průběhu relace je nadále sbírá a poskytuje třetím stranám prostřednictvím nástrojů Google Analytics, Google Ad Manager a dalších pluginů. Přestože uzavřením anonymního režimu tyto informace od vašeho uživatelského profilu odpojuje, nadále „nebrání třetím stranám v používání souborů cookies.“

Problém dle bezpečnostních expertů nastává v možném kombinování dat z běžného a anonymního režimu. Google ve svých podmínkách sice tvrdí, že na své straně zaznamenaná data maže, zároveň ovšem upozorňuje, že webové stránky (tedy třetí strany) mohou tato data nadále využívat. Jelikož třetím stranám tato data poskytují ve většině případů právě nástroje společnosti Google, je pak teoreticky snadné je s uživatelským profilem propojit zpětně.

„Tato tvrzení silně rozporujeme, a budeme se proti nim rázně bránit. Anonymní režim v Google Chrome dává uživatelům možnost, aby jejich aktivita nebyla ukládána do jejich prohlížeče či zařízení. Při každém otevření anonymního režim však upozorňujeme, že webové stránky mohou nadále sbírat informace o aktivitě dané relace,“ sdělil médiím mluvčí společnosti Google, Jose Castaneda.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Google čelí žalobě na 5 miliard dolarů za to, že sbírá data i v anonymním režimu

Úterý, 15 Září 2020 - 12:26 | totojane | moc rozumu si nepobral co
Pátek, 5 Červen 2020 - 22:35 | junk mail | Používáním Google prohlížeče... používáme...
Pátek, 5 Červen 2020 - 15:48 | randomofamber | Už s kauzou televizorů, které sledují své...
Čtvrtek, 4 Červen 2020 - 19:52 | totojane | jednoduché "oni" je zbiraji dicky at...
Čtvrtek, 4 Červen 2020 - 11:59 | madPav3L | Mě by zajímalo, jestli ty data o mě sbírají i...

Zobrazit diskusi