CDR.cz - Vybráno z IT

Google chce za pomocí satelitu a umělé inteligence monitorovat metan v ovzduší

Zdroj: Shutterstock

Společnost Google ve spolupráci s Enviromental Defense Fund (EDF) se zaměřuje na problematiku emisí metanu, která zůstává často opomíjená ve srovnání s oxidem uhličitým. Projekt MethaneSAT spojuje satelitní technologie a umělou inteligenci k monitorování hladiny metanu ve vzduchu. Tato inovativní metoda sledování má potenciál odhalit zdroje emisí a přispět k úsilí o snížení negativních dopadů na životní prostředí a boj proti klimatickým změnám. Sledujte vývoj tohoto projektu, jehož výsledky budou brzy dostupné na internetu.

Ekologie, životní prostředí i boj proti klimatickým změnám jsou témata, které se probírají snad všude – od lokálních deníků až po Evropský parlament. Poměrně nedávno proto došlo i ke spolupráci společnosti Google a Enviromental Defense Fund (EDF) za účelem zjištění, jakou roli hrají emise metanu v otázkách globálního oteplování.

Veřejně se ale více hovoří pouze o emisích oxidu uhličitého. V těchto otázkách pak zůstává metan trochu stranou a kupodivu ani ekologové na něj příliš neupozorňují, i když je zodpovědný za 30 % nárůstu teplot. Podle dostupných dat pochází 40 % světové produkce metanu z energetického sektoru.

Zdroj: Shutterstock

Místo,a by Google a EDF využívali nějaké senzory na autech pro měření emisí, rozhodli se využít satelitní snímky a umělou inteligenci. Tak vznikl projekt MethaneSAT, v rámci kterého vznikl satelit jenž bude vypuštěn na raketě od SpaceX Falcon 9. Tento satelit bude obíhat Zemi a měřit hladinu metanu.

Zaměřovat se bude zvláště na oblasti se zvýšenou těžbou ropy a plynu. Jestliže bude nějaký větší zdroj identifikován, může být pomocí technologií Google sledován i vývoj v čase. Výsledky celého projektu pak budou k dispozici na webových stránkách satelitu nebo na Google Earth, a to již v tomto roce.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Google chce za pomocí satelitu a umělé inteligence monitorovat metan v ovzduší

Pátek, 16 Únor 2024 - 11:36 | DRK | "z řad studentů technickýc oborů" chtěl...
Čtvrtek, 15 Únor 2024 - 21:15 | CBob | Globální oteplování, a vliv člověka na něj, To...

Zobrazit diskusi