CDR.cz - Vybráno z IT

Google má velké problémy v zabezpečení a ochraně, dokazuje aktuální únik

Zdroj: Shuttestock

Nedávno uniklá interní data společnosti Google přinášejí jedinečný vhled do rozsahu a způsobu řešení porušení soukromí, nehod a dalších incidentů. 404 Media získala a analyzovala databázi, která zahrnuje tisíce případů spojených s ochranou soukromí a zabezpečením od roku 2013 do roku 2018.

Google potvrdil pravost této databáze v rozhovoru pro Engadget, ale zdůraznil, že některé zprávy se týkají služeb třetích stran nebo nejsou relevantní. „Zaměstnanci Google mohou rychle hlásit potenciální problémy s produkty ke kontrole odpovědnými týmy,“ uvedl mluvčí společnosti pro Engadget. „Zprávy získané 404 Media pocházejí z období před více než šesti lety a každý z těchto případů byl tehdy zkontrolován a vyřešen. Některé z těchto hlášení se ukázaly být neškodné nebo související se službami třetích stran.“

Podle 404 Media mnoho případů zasáhlo jen několik lidí nebo bylo rychle vyřešeno, ale celkově databáze ukazuje, jak jedna z největších a nejvlivnějších společností na světě spravuje ohromné množství osobních a citlivých údajů – a často s tím selhává. „Jako celek však interní databáze ukazuje, jak jedna z nejmocnějších a nejdůležitějších společností na světě spravuje a často špatně spravuje ohromující množství osobních a citlivých dat o životech lidí,“ napsal Joseph Cox z 404 Media.

Zdroj: Shutterstock

Mezi příklady incidentů patří například případ, kdy vládní klient cloudových služeb Google nechtěně přenesl citlivá data na spotřebitelský produkt, což vedlo ke ztrátě záruky, že data zůstanou v USA. V roce 2016 byla odhalena chyba ve službě Google Street View, kdy filtr nezakryl registrační značky vozidel, což vedlo k vytvoření databáze geolokalizovaných registračních značek.

Další případ zahrnoval chybu v řečové službě Google, která neúmyslně zaznamenala a uložila přibližně 1 000 hodin dětské řeči během jedné hodiny. Tento incident byl vyřešen vymazáním všech zaznamenaných dat.

Další případy sahají od úprav zákaznických účtů na reklamní platformě Google za účelem manipulace s měřicími kódy až po doporučování videí na YouTube na základě smazané historie sledování. Jeden incident dokonce zahrnoval neúmyslný přístup zaměstnance Google k soukromým videím Nintenda na YouTube, což vedlo k úniku informací před oficiálním oznámením.

Kompletní zpráva od 404 Media poskytuje podrobné informace o těchto interních zprávách a je doporučena k přečtení pro všechny, kdo se zajímají o otázky ochrany soukromí a zabezpečení ve velkých korporacích a o to, jak tyto incidenty řeší.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Google má velké problémy v zabezpečení a ochraně, dokazuje aktuální únik

Žádné komentáře.