CDR.cz - Vybráno z IT

Google Nexus 7 představen, jaká má specifika?

Nexus 7
San Franciská I/O konference vývojářů a představitelů společnosti Google s očekáváním představila své novinky pro tento rok. Mimo uvedení nové verze androidího operačního systému se na světlo světa dostal i nový počin z oblasti tabletů – Google Nexus 7.

Jak se trochu očekávalo, bude to právě Google Nexus 7, který bude prvním zařízením s novým Androidem 4.1 Jelly Bean. Potvrdily se i domněnky, že jako výrobce je pod tabletem podepsána společnost Asus. Zařízení bude dodáváno ve dvou variantách, které se liší pouze dostupným uživatelským datovým prostorem. Cena tabletu bude tak odvozena v závislosti na kapacitě, tedy 4100 CZK za 8GB variantu, za 16GB zaplatíme v přepočtu 5200 CZK. S nákupem levnější i dražší varianty dostane zákazník volný kredit o hodnotě 500 korun pro uplatnění v rámci marketu Google Play.

Displej

 7" 1280x800 HD IPS

Procesor

 Quad-core Tegra 3

Operační systém

 Android 4.1 (Jelly Bean)

Fotoaparát

 Vedlejší (přední): 1.2 Mega pixel

Konektivita

 WiFi 802.11 b/g/n

 GPS

 NFC

 Bluetooth

Micro USB

Senzory

 Akcelerometer, magnetometr, gyroskop

Paměť

 1 GB RAM

 8/16 GB datové úložiště

Rozměry

 198,5 x 120 x 10,45 mm, 340 gramů

Baterie

 4 325 mAh

Po stránce designu nový Nexus podle prvních veřejných debat a diskusí nijak významně neoslovil. Poměrně široké okraje, malý displej a absence slotu pro SD kartu trochu tlumí nadšení ze zajímavé devítihodinové výdrže na baterii a nového pružnějšího systému Jelly Bean. Na druhou stranu se jeví i díky zajímavé ceně jako solidní konkurent například pro Kindle Fire. Podle předběžných zpráv by se první kousky měly objevit na vybraných trzích (Austrálie, Kanada, Velká Británie a USA) již ve druhé polovině července tohoto roku. Podle slov Google je Nexus 7 zajímavým zařízením nejen z pohledu tabletů (nejen přehrávání multimediálního obsahu), ale i čteček knih a časopisů. Bylo také podotknuto, že se jedná o první "loď" s finální verzí Chrome pro Android.

Inovativní Google Maps a YouTube

Interiéry, bytová schémata a mapy podložené fotografiemi není z hlediska Google Maps zase nic překvapivého. V průběhu tohoto roku se o nich několikrát hovořilo, na CESu byly dokonce výše zmíněné "Maps indoors" zevrubně reálně ukázány. Nexus 7 se však vydává v tomto ohledu trochu jiným směrem: zaujmout chce především 360 stupňovým pohledem v daném aktuálním místě. Kombinace kompasu a gyroskopu dodává do 360 stupňového pohledu na realističnosti – pomáhá určit korektní úhel a směr. K dispozici bude také režim offline prohlížení map, na kterém pracuje oddělení Google Labs, které se soustředí především na optimalizaci cache.

Samozřejmostí je i aktualizovaná YouTube aplikace, které umožňuje plně využít sedmipalcového displeje – podpora přehrávání v HD kvalitě, náhledová okna videí aj. Zkrátka tak trochu ala Google Play interface.

Zdroje: 

modaco.com, Engadget.com #1 a #2

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Google Nexus 7 představen, jaká má specifika?

Pondělí, 2 Červenec 2012 - 10:17 | Kostel | Toto jsem řešil na HUAWEI MediaPad 7. Použil jsem...
Sobota, 30 Červen 2012 - 10:03 | Naruto | Muj umi OSB Host s OTG kabelem. Znami vyrobci by...
Sobota, 30 Červen 2012 - 09:55 | Naruto | Prepnuti na rezim USB MS se dalo vykutat z menu...
Čtvrtek, 28 Červen 2012 - 23:06 | peca | USB host by byl fajn asi u každého takovéhoto...
Čtvrtek, 28 Červen 2012 - 15:48 | Jiří Molnár | Ani nevíte, jak moc jste se nám trefil do noty....
Čtvrtek, 28 Červen 2012 - 13:50 | Máček333 | Google potřebuje lidi naučit nakupovat (tedy na...
Čtvrtek, 28 Červen 2012 - 13:23 | corwin78 | Nikde jsem se nedozvěděl, jestli umí USB Mass...
Čtvrtek, 28 Červen 2012 - 12:19 | HEC | Noo - takto "dotovaný" hardware opravdu...

Zobrazit diskusi