CDR.cz - Vybráno z IT

Google pomáhá raněným. S novým systémem vás tísňové linky lokalizují 4x přesněji

Google se spolu s dalšími firmami rozhodl, že ve spolupráci s telefonní centrálou 911 vyvinou systém, který by dokázal lokalizovat volající osobu v co možná nejkratším čase.

V momentě, kdy jste svědky nějaké nehody nebo spíše neštěstí, automaticky voláte linku tísňového volání. Dříve, než můžete cokoliv říct, se snaží operátor upřesnit vaši polohu. Zkoumá, jakáže vesnice leží poblíž, ve které zatáčce jste, atd. Když už zjistí, kde jste a kdo jste, nastane čas zabývat se událostí, kvůli které v prvé řadě voláte.

Když jste v krizové situaci, rozhodují minuty a někdy i sekundy. Není prostor plýtvat drahocenný čas na upřesňování polohy. Proto se společnost Google rozhodla vymyslet lepší způsob a začala vyvíjet nový systém ve spolupráci s centrálou tísňového volání 911 (obdobou naší 112), aby společně dokázali co nejpřesněji specifikovat pozici volajícího. 

Jedna ze zúčastněných společností prozradila, že více než 80 % z hovorů na lince 911, které použily systém společnosti Google, zároveň dokázaly poskytnout údaje o geografické poloze přesněji než údaje poskytované telefonními operátory.

Systém společnosti Google používá pro určení polohy volajícího údaje z Wi-Fi, GPS a telefonních buněk. V současné době využívají systémy umístění podle polohy mobilu telefonní buňce a k tomu pouze asistenční GPS.

Společnost RapidSOS také uvedla, že běžná data poskytovaná od operátorů dokáží lokalizovat volajícího v rozsahu 159 metrů. Když se využije potenciál společnosti Google, dokáže se radius zmenšit na 36 metrů. Tato data zároveň přišla do centrály i rychleji. 

Google, RapidSOS a další společnosti zapojené do procesu budou údajně diskutovat o výsledcích testu na konferenci v tomto týdnu. Společnost Google tvrdí, že tuto technologii plánuje zavést v průběhu letošního roku.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Google pomáhá raněným. S novým systémem vás tísňové linky lokalizují 4x přesněji

Žádné komentáře.