CDR.cz - Vybráno z IT

Google předává vládu nad chlazením datových center umělé inteligenci

Společnost Google se rozhodla, že odevzdá chlazení svých datových center umělé inteligenci, která by zefektivněním procesu měla dosáhnout úspor v řádech milionů dolarů.

Již několik posledních let testuje a vyvíjí společnost Google algoritmus, kterým by dokázala ovládat ventilátory a chlazení v ohromných datových centrech co nejefektivněji a to takovým způsobem, aby se co možná nejvíce snížila spotřeba elektrické energie.

Až do současnosti byl tento systém jakýmsi poradním orgánem pro správce datových center, kteří se následně rozhodovali, zda konkrétní doporučení přijmou nebo ne. Tímto způsobem dokázala společnost Google ušetřit zhruba 40 %. Nyní se Google rozhodl předat kontrolu nad chlazením svých datových center umělé inteligenci.

Tento projekt demonstruje velký potenciál AI pro řízení infrastruktury. I když je algoritmus nezávislý na lidech, mohou ho zaměstnanci ovlivnit v případě, že prováděná akce není podle jejich mínění tou nejlepší možnou.

Viceprezident datových center společnosti Google, Joe Kava, zastává názor, že jim tento algoritmus a vylepšená konfigurace systému chlazení pomůže snížit spotřebu tak, že společnost ušetří v konečném důsledku až miliony dolarů. 

Algoritmus se učí prostřednictvím pokusů a omylů. Stejný princip byl zaveden i u AlphaGo, programu DeepMind, který dokázal porazit lidské hráče v deskové hře Go. Spotřeba energie u datových center je v současné době kritickou otázkou. Lawrence Berkeley z National Laboratory Energy zjistil, že americká datová centra spotřebovala v roce 2014 zhruba 70 miliard kilowatthodin ročně, což je 1,8 % americké národní spotřeby elektřiny.

Jonathan Koomey, jeden z předních světových odborníků na využívání energie datových center dodává, že chlazení představuje jen malé množství z celkové spotřeby datového centra, konkrétně 10 %. Koomey si myslí, že „Možnosti úspory u počítačů jsou ještě desetkrát větší než pro chlazení.“ 

Diskuse ke článku Google předává vládu nad chlazením datových center umělé inteligenci

Žádné komentáře.