CDR.cz - Vybráno z IT

Google testuje funkci, která upozorní na nespolehlivé zdroje ve vyhledávání

Google testuje novou funkci, která upozorní lidi hledající téma, které může mít nespolehlivé výsledky. Jedná se o významný krok nejpopulárnějšího vyhledávače na světě, který poskytne více informací o populárních tématech a zprávách, které ještě nejsou ověřené.

Nová služba varuje uživatele, že výsledky, které momentálně vidí, se rychle mění. „Pokud je dané téma nové, může nějakou dobu trvat, než budou výsledky vyhledávání obsahovat spolehlivé zdroje.“ Google potvrdil, že tuto funkci začal testovat zhruba před dvěma týdny a v současné době se toto oznámení zobrazuje pouze u malého procenta vyhledávání, která se obvykle týkají vývoje trendových témat.

Společnosti jako Google, Twitter a Facebook se často potýkají s velkým množstvím dezinformací, konspiračních teorií a neověřených zpráv, které se na internetu šíří. V minulosti se tyto platformy do značné míry vyhýbaly jakémukoliv regulování obsahu a jeho mazání až na ty nejextrémnější případy - odvolávají se na závazek k hodnotám svobody projevu. Během pandemie a USA voleb v roce 2020 však některé společnosti podnikly bezprecedentní kroky k uzavírání účtů, které šířily dezinformace.

Oznámení Googlu, které jednoduše varuje uživatele bez blokování obsahu, je však mnohem dlouhodobějším řešením a možná i lepším přístupem ke vzdělávání uživatelů o pochybných či neúplných informacích. „Když vyhledáváte na Googlu, snažíme se vám ukázat ty nejrelevantnější a nejspolehlivější informace, jaké máme,“ uvedl Danny Sullivan. „Nicméně se k nám dostává spoustu věcí, které jsou zcela nové a neověřené.“

Sullivan také řekl, že oznámení vám nesděluje, že to, co vidíte ve výsledcích vyhledávání, je správné nebo špatné - jednoduše informuje o měnící se situaci a o tom, že informace mohou být nepravdivé.

Jako příklad Sullivan uvedl zprávu o podezření na pozorování UFO ve Velké Británii. „Někdo se dostal k videu zveřejněnému s policejní zprávou ve Walesu, které doprovázelo nějaké informace veřejného tisku. Nicméně jich stále nebylo dostatek a lidé se o to začali velmi zajímat a celé téma začalo trendovat po celém světě.“

 zdroj

Nová funkce vychází z nedávného úsilí společnosti Google pomoci uživatelům s „vyhledávací gramotností“ nebo lepšímu porozumění kontextu toho, co hledají. V dubnu 2020 společnost také například zavedla funkci, která lidi informuje, že pro jejich vyhledávání není dostatek shody. "Je to skvělý způsob, jak přimět lidi k pozastavení, než budou jednat nebo šířit informace dále," řekla Evelyn Douek, výzkumná pracovnice na Harvardu.

Stále však existuje několik otázek, jak to všechno vlastně bude fungovat. Například není jasné, jaké zdroje Google považuje za spolehlivé pro daný výsledek vyhledávání a kolik spolehlivých zdrojů je třeba zvážit, než sporné trendy v oblasti zpravodajství oznámení o neověřenosti ztratí.

Diskuse ke článku Google testuje funkci, která upozorní na nespolehlivé zdroje ve vyhledávání

Pondělí, 5 Červenec 2021 - 02:40 | Kanour | Který soudruh bude rozhodovat o tom, jaké...
Pátek, 2 Červenec 2021 - 16:56 | WIFT | No, já testuju funkci, která spočívá v provozu...
Čtvrtek, 1 Červenec 2021 - 19:01 | pavell | Takže firma která bojovala proti desinformaci, že...
Čtvrtek, 1 Červenec 2021 - 14:12 | sumix | Fakt nepotřebuju, aby mi gůgl říkal, čemu mám...

Zobrazit diskusi