CDR.cz - Vybráno z IT

Google upraví vyhledávač a přidá více souvisejících videí. Jak to bude fungovat?

Zdroj: Shutterstock

Google představil novou funkci generativního vyhledávání, která uživatelům umožňuje zobrazit související videa a obrázky k jejich dotazům.

Tato funkce je založena na pokročilých algoritmech strojového učení, které dokážou analyzovat obsah a kontext dotazu a vygenerovat relevantní multimediální výsledky. Generativní vyhledávání je novým způsobem, jak hledat informace na internetu, který uživatelům poskytuje nejen textové informace, ale také vizuální a zvukové informace, které souvisí s jejich dotazem.

Funguje tak, že uživatel zadá svůj dotaz do vyhledávacího pole a poté klikne na ikonu generativního vyhledávání, která se nachází vedle tlačítka vyhledat. Vyhledávač pak zobrazí výsledky, které obsahují nejen textové informace, ale také videa a obrázky, které souvisí s dotazem. Například pokud uživatel zadá dotaz “Jak si vyrobit domácí pizzu?”, generativní vyhledávání mu ukáže nejen recepty a články o pizze, ale také videa s návody a obrázky různých druhů pizzy. Může si prohlédnout tyto multimediální výsledky a zvolit si ten, který mu nejlépe odpovídá jeho potřebám.

Generativní vyhledávání zpracuje různé typy dotazů, od jednoduchých faktických otázek po složitější kreativní nebo filozofické dotazy. Je také schopné adaptovat se na jazyk, lokalitu, preference uživatele a poskytnout mu personalizované výsledky. Google také tvrdí, že tento typ vyhledávače respektuje soukromí uživatele a nepoužívá jeho osobní data pro generování výsledků.

Bohužel hlavní nevýhodou je, že zatím není dostupné nikde jinde, než v USA, Velké Británii a Austrálii, což Google plánuje postupně rozšířit do dalších zemí a jazyků. Dále se chystá přidat další typy multimediálních výsledků, jako jsou například hudba, podcasty nebo hry. Generativní vyhledávání je podle Googlu jednou z největších inovací v historii vyhledávačů a má potenciál změnit způsob, jakým lidé hledají informace na internetu.

Diskuse ke článku Google upraví vyhledávač a přidá více souvisejících videí. Jak to bude fungovat?

Žádné komentáře.