CDR.cz - Vybráno z IT

HTC One: Hardware, výbava a závěrečný sumář

HTC One - úvodní foto
Před dvěma dny představila společnost HTC svou novou vlajkovou loď pro rok 2013, smartphone HTC One. Ten zaujme jak svým velmi podařeným designem, tak i stejně výborným hardwarem a novými funkcemi, v čele s rozhraním HTC Sense páté generace.

Kapitoly článků

2.  Hardware, výbava a závěrečný sumář

Hardware a výbava

HTC One si své jméno opravdu zaslouží a to i díky špičkovému hardwaru. V jeho čele kraluje výkonný čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 600 nabízející frekvenci 1,7 GHz na každé jádro a grafický čip Adreno 320. Ke svižné práci s telefonem dopomůže i operační paměť o dostačující velikosti 2 GB. Do prodeje půjdou dvě varianty telefonu a to buď s 32GB nebo 64GB úložištěm. Slot pro paměťovou kartu chybí a dle mého názoru ani není potřeba, když máme na výběr ze dvou velikostí uživatelské paměti.

HTC-OneHTC-One

Mezi bezdrátové technologie, které HTC One obsahuje, patří samozřejmě Wi-Fi, GPS a Bluetooth 4.0. Sítě 3G a LTE jsou podporovány také. Konektorovou výbavu zastupuje MicroUSB rozhraní, které slouží i k nabíjení telefonu, a zdířka na 3,5mm jack. Zajímavostí určitě je, že má tento smartphone i dnes již tak často neviděný infraport umístěný přímo ve vypínacím či zamykacím tlačítku. Díky němu a nové funkci Sense TV můžete totiž smartphonem ovládat i vaši televizi. :)

HTC One - detail
Detail spodní hrany HTC One

Dobrej hardware... A co software?

Na HTC One běží samozřejmě operační systém Android a do prodeje půjde telefon už s verzí 4.2. Jeho součástí bude ale nové uživatelské prostředí HTC Sense 5.0, o kterém jsme vás informovali zhruba před měsícem v tomto článku. Nové Sense nabídne čistší grafiku bez zbytečných grafických prvků, jednodužší ikonky a celkově na první pohled intuitivnější orientaci. Největší novinkou je služba BlinkFeed, která běží na domovské obrazovce a zobrazuje vámi odebírané informace z různých zdrojů, a to včetně Facebooku či zpráv ze CNN apod. Svým dlaždicovým stylem pak možná někomu připomene Metro ve Windows. Tím získáváme všechny odebírané informace pěkně pohromadě a nemusíme otevírat několik různých aplikací.

HTC-One

Další inovací je fuknce HTC Zoe. Ta umožňuje snímat několik fotografií za sebou (spolu se zvukem) a následně z nich složit krátký klip. Výsledkem je pak jakási "živá" fotografie, která ozvláštní i vaši galerii. Součástí služby Zoe je i tvorba panoramat, mazání nechtěných osob a také možnost retušování obličejů na fotografii. Za zmínku pak stojí i třetí novinka – aplikace BoomSound, která umožňuje lepší zvuk reproduktorů na přední straně telefonu, napájených přes speciální zesilovač.

HTC One - varianty
Barevné varianty HTC One

Revoluční fotoaparát

Výrobci chytrých telefonů se stále předhánějí v tom, kdo přinese kvalitnější fotoaparát s co největším rozlišením. HTC na to šlo ale jinak a zaměřilo se na technologii ultrapixelů a skládání obrazu z menšího množství větších pixelů. Díky tomu dokáže senzor zachytit až o 300 % více světla než běžně používané fotoaparáty s konvenčními senzory. Tím pádem budou světlé i fotografie pořízené za šera či nepříznivého světla. Výhodou také rozhodně je, že má použitý senzor optickou stabilizaci obrazu. Rozlišení foťáku se pohybuje kolem 4 megapixelů, přesné rozlišení ani více informací k němu ale zatím HTC sdělit nechce. Směrodatné ale bude až srovnání fotografií s konkurencí.

Čelní fotoaparát má rozlišení 2,1 megapixelu, což je na videohovory či autoportréty obstojné rozlišení. Novou funkcí je pak možnost přepnutí gestem mezi předním i zadním fotoaparátem, což se rozhodně může někdy hodit.

Operační systém Android 4.2
Displej 4,7" Super LCD 3, kapacitní
FullHD 1920 x 1080 pixelů
Procesor Qualcomm Snapdragon 600 APQ8064T
1,7 GHz, čtyřjádrový
Grafický akcelerátor Adreno 320
Operační paměť 2 GB
Úložiště 32/64 GB 
Audio Stereo reproduktory
3,5 mm jack
FM rádio
Konektivita Wi-Fi 802.11 a/b/g/n
Bluetooth 4.0
MicroUSB
GPS
3G, LTE, NFC
Infraport
Senzory Akcelerometr
Gyroskop
Senzor blízkosti
Senzor světla
E-Kompas
Podporované formáty
Audio: mp3, aac, wav, ogg, flac
Video: mp4, 3gp, wmv, avi
Podporované sítě
GSM: 850/900/1800/1900 MHz
3G: 850/900/1900/2100 MHz
Fotoaparáty
Snímač BSI - velikost snímače 1/3'
Objektiv se světelností F2.0 a ohniskem 28 mm
Zadní - asi 4 megapixely (ultrapixelový - velikost pixelu 2.0 µm)
Přední - 2,1 megapixelu
Záznam videa ve Full HD 1080p (přední i zadní kamerou)
HDR Video
Smart Flash (Automatický výběr z pěti úrovní síly blesku)
Optická stabilizace (OIS)
SIM
MicroSIM
Baterie
Li-Pol, 2300 mAh
Rozměry
137,5 x 68,2 x 9,3 mm
Hmotnost
143 gramů

Akumulátor má kapacitu 2 300 mAh (což opravdu není moc) a žádné informace o jeho orientační výdrži po nabití bohužel známy nejsou.

HTC One má rozhodně ambice na to, aby soupeřilo s nejlepšími telefony na trhu. Svým designem, výbavou a novými funkcemi je špičkou mezi chytrými telefony a rozhodující už bude jen cena, s jakou ho HTC vyšle do boje (možná odhadovaných 17 000 CZK?). Je jisté, že telefon dorazí i na český trh, kdy to bude a jakou skutečnou cenovku si telefon ponese ale zatím české zastoupení HTC nezveřejnilo. Osobně ale čekáme, že HTC One sklidí určitě úspěch a že má velké naděje se stát jedním z nejlepších telefonů roku 2013. Nám se rozhodně moc líbí.

Je však teprve únor, do konce roku daleko. I nadále jsou před námi velká očekávání. HTC One rozhodně nezůstane z pohledu konkurence bez odezvy...

Zdroje: 
Kapitoly článků
2.  Hardware, výbava a závěrečný sumář

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Seznamte se s brilantním telefonem HTC One

Čtvrtek, 21 Únor 2013 - 22:14 | peca | Já se přidám. MikroSD slot (to mi chybí hodně),...
Čtvrtek, 21 Únor 2013 - 21:38 | BTJ | Dlazdice? Ze by i android mohl vypadat hezky?...
Čtvrtek, 21 Únor 2013 - 20:09 | Jiří Molnár | Baterie není bohužel vyměnitelná, Petr ve článku...
Čtvrtek, 21 Únor 2013 - 17:51 | ZdenekJi | Dobré, ale nejdu do něj, dokud nebude existovat...
Čtvrtek, 21 Únor 2013 - 17:26 | Derryk | Za 4MPx čip a clonu 2.0 foťáku tleskám. Konečně...
Čtvrtek, 21 Únor 2013 - 13:48 | Petr Kodl | Opraveno. Díky za informace, optickou stabilizaci...
Čtvrtek, 21 Únor 2013 - 11:07 | madik | Opravte si informace o fotáku. 1. neskládá obraz...

Zobrazit diskusi