CDR.cz - Vybráno z IT

Ingenuity odešla na Marsu do křemíkového nebe. Rozbila si rotor u 72. letu

Zdroj: Shutterstock

Vývojáři NASA před několika lety vypustili na Mars svůj rover, který obsahoval vrtulník Ingenuity. Původně se zamýšlelo otestovat, zda je možné na Marsu létat. Nakonec tento vrtulník vykonal 72 letů a při posledním si rozmlátil rotor. Tak odešel nejslavnější vrtulník do křemíkového nebe.

NASA i Elon Musk chtějí co nejdříve dostat lidskou posádku na Mars. Za tímto účelem ale potřebují co nejvíce zmapovat tamní povrch a pořádně analyzovat veškerá rizika a hrozby. Proto také NASA vyslala na Mars rover, jehož součástí byl i malý vrtulník Ingenuity. Původně se očekávalo, že provede jen pár průzkumných letů.

Nikdo ani nedoufal, že bude jeho životnost tak dlouhý. Nyní ale bohužel při svém 72. letu měl poněkud tvrdé přistání, při kterém se mu vážně poškodil minimálně jeden rotor. Předpokládá se, že při přistání na tvrdou kamenitou půdu došlo ke zlomení jeho špičky. Během posledního letu ale zachytil jednu scénu, která se hned tak nevidí.

Jde o pohled na rozsáhlou marťanskou poušť. Tento snímek je pořízený z výšky cca 12 metrů a uskutečnilo se to 22. prosince 2023. Nejpravděpodobnější příčinou zániku vrtulníku jsou právě tyto zkosené písečné a kamenité duny. Software Ingenuity je navržen tak, aby analyzoval terén pod sebou a jeho strukturu.

Bohužel tyto duny jsou bez struktury a bez větších objektů, takže software neodhadl zkosení ani stavbu jedné písečné duny. Tak či onak tento vrtunlík letěl výše a dále, než kdokoliv jen doufal. Jen chci ještě připomenout, že Ingenuity byl prvním letounem, který provedl motorový řízený let na jiné planetě. Původně se také očekávalo, že poletí tak maximálně pětkrát. Jeho hlavním cílem mělo být prokázání, že let na jiné planetě je možný. Nikdo si netroufal odhadnout, že poletí 72x.

Diskuse ke článku Ingenuity odešla na Marsu do křemíkového nebe. Rozbila si rotor u 72. letu

Pátek, 2 Únor 2024 - 14:11 | Jirka1 | Když ti kvůli odpálenému odporu nebo kondenzátoru...
Pátek, 2 Únor 2024 - 10:11 | romco | rozbila si rotor a odisla do kremikoveho neba?...
Středa, 31 Leden 2024 - 14:14 | eXponencial | parada. palec hore.

Zobrazit diskusi