CDR.cz - Vybráno z IT

Vrtulník Ingenuity zřejmě nepřežije zimu, na jeho solární panely sedá prach

Agentura NASA vyslala na Mars svůj rover s malým vrtulníkem Ingenuity, který všechny velice překvapil svým výkonem i množstvím nasbíraných dat. Nyní se však zdá, že marťanská atmosféra obsahuje tolik prachu, že zakrývá jeho solární panely, která následně nemohou dobíjet baterie. Díky tomu zřejmě nevydrží marťanskou zimu.

Zdroj

Dobývání a případně osidlování Marsu je jedním z cílů, kam se chce lidstvo v budoucí dekádě posunout. I z tohoto důvodu agentura NASA vyslala na Mars svůj rover s historicky první marťanským vrtulníkem Ingenuity. Ten měl původně za úkol jen pár průzkumných letů, ale nakonec přinesl daleko více.

Nyní se však začíná potýkat s problémy, protože na Marsu je nevlídné prostředí a vysoké množství prachu v atmosféře, který pak následně usedá na solární panely vrtulníku. To má pak logicky za následek menší množství energie, kterou je vrtulník schopen získat ze slunečního záření.

V minulosti se již Ingenuity potýkal s výpadkem komunikace v důsledku nedostatku energie. To pak způsobilo resetování vnitřních hodin vrtulníku a zmeškání svých povinností v souvislosti s roverem Perseverance. Vedoucí týmu Ingenuity, Teddy Tzanetos, pak na blogu NASA uvedl, že se v budoucnu očekávají další problémy s výpadky energie.

Důvodem bude pravděpodobně marťanská zima, která trvá již od září. Ingenuity je totiž vybavena speciálními ohřívači, které spotřebovávají množství energie a přes noc zahřívají vrtulník. Čím chladnější noci budou, tím více energie se musí spotřebovat.

Díky zanešeným solárním panelům ale této energie bude stále méně. Proto se v budoucnu stane, že zahřívání nebude dostatečné a některá hardwarová část se dostane pod svou minimální provozní teplotu a poškodí se. Proto se nyní celý tým snaží využít toho, že Ingenuity ještě nějakou energii má a kopírují co nejvíce dat do základové stanice vrtulníku.

Až budou všechna data zkopírována, budou s Ingenuity létat, dokud to půjde. Prozatím je stále vrtulník provozuschopný a nejeví žádné známky většího hardwarového poškození. V tuto chvíli je ale prý těžké předpokládat, jak dlouho ještě Ingenuity vydrží.

Diskuse ke článku Vrtulník Ingenuity zřejmě nepřežije zimu, na jeho solární panely sedá prach

Pondělí, 30 Květen 2022 - 12:53 | David Ježek | Pro zájemce loňský text na rootu: https://www....
Pondělí, 30 Květen 2022 - 12:10 | mp07 | Autore, nastuduj si prosím pravidla o vhodnosti...
Pondělí, 30 Květen 2022 - 12:09 | mp07 | Nebo stěrače :o)
Pondělí, 30 Květen 2022 - 11:54 | Pety | Už to tady někdo psal - chce to solární panel pod...

Zobrazit diskusi