CDR.cz - Vybráno z IT

Intel Web Tablet: Intel chtěl brouzdat internetem v tabletu už na přelomu tisíciletí

intel_web_tablet_ikona
Co znovu vynalezl Apple, to mělo úspěch. Do dob prvního telefonu iPhone to byla jen zařízení s Windows Mobile a rezistivním displejem. Do příchodu iPadu nic neuspělo. Intel měl svůj tablet pro prohlížení internetu o 10 let dříve. Na trh se ale nedostal.

Psal se rok 1998 a Intel hledal nové způsoby, kam expandovat. Malý tým výzkumníků o třech lidech vymýšlel různé návrhy a jeden z nich přišel jako první se zařízením IPAD. Nepleťte si to ale s iPadem od Apple, tento IPAD – Intel PAD, byl od Intelu. A to o více jak 10 let před společností Apple. Uměl přehrávat videa, hudbu, nebo prohlížet web, měl rezistivní dotykovou vrstvu a k tomu dotykové pero.

"Když v dnešní době vidíme všechny tablety, že jsou dotykové, podíváme se na ně a řekneme si, že jsme tehdy byli na špici," řekl Ed Arrington, jeden ze tří zaměstnanců, kteří hledali nové možnosti a pracovali na prvním tabletu. 

intel_web_tablet_1intel_web_tablet_2
Vlevo první generace tabletu iPad uvedená v roce 2010, vpravo Web Tablet z roku 2000

Intel PAD byl tehdy připojen bezdrátově k počítači, který mu poskytoval data. Původně měl být tento prototyp nabízen partnerům, kteří by jej prodávali pod svou vlastní značkou, pak ale Intel uvolnil televizní reklamu na toto zařízení a rozhodl se, že jej vydá on sám pod označením Intel Web Tablet.

Arrington dostal na projekt další peníze a okolo 100 zaměstnanců. V lednu roku 2001 přišel Intel produktem na CES (Consumer Electronics Show) s plánem začít jej prodávat další rok.

intel_web_tablet_3

Zařízení byla zabalena, připravena k odeslání prodejcům, ale výrobci nechtěli nic, co by mohlo konkurovat jejich počítačům. Intel nakonec nátlakům ustoupil a projekt zrušil. Všechny vyrobené tablety pak ve výprodeji prodal svým zaměstnancům. Tak končí jeden z mnoha projektů, které předběhly svou dobu.

Pokud se podíváme, co ještě tablet měl, tak jsou to třeba dva reproduktory, pětice tlačítek, nebo také podsvícené skrolovací kolečko. Součástí byl také stojánek, v němž mohl tablet běžet v režimu fotorámečku. A cena? Ta měla prý být velmi přívětivá.

A tak skončil první IPAD, který znovu uvedla firma Apple o 10 let později a sklízela s ním jeden úspěch za druhým. Dalším paradoxem bylo, že v té době ještě neměl Intel tak úsporné čipy, a tak celé zařízení běželo s procesorem ARM, což je nyní jeho největší soupeř na poli tabletů a chytrých telefonů, kde bojuje proti procesorům Intel Atom.

Kdo ví, kde bychom byli, kdyby s tabletem na trh přišel jako první Intel a Apple by nic takového neuvedl. Třeba o míle vzdáleni současnosti a blíže některým sci-fi zařízením, nebo tam, kde jsme byli před uvedením prvního telefonu iPhone.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Intel Web Tablet: Intel chtěl brouzdat internetem v tabletu už na přelomu tisíciletí

Úterý, 10 Prosinec 2013 - 21:10 | Thomas Needle | V něčem s Vámi mohu souhlasit, jako například to...
Úterý, 10 Prosinec 2013 - 18:20 | BTJ | Nenavist je takova, ze ARM zasira uniformitu x86-...
Úterý, 10 Prosinec 2013 - 18:20 | BTJ | Nenavist je takova, ze ARM zasira uniformitu x86-...
Úterý, 10 Prosinec 2013 - 16:55 | Noxik | Microsoft mel zase koncet Miro, proste prenosny...
Úterý, 10 Prosinec 2013 - 16:37 | Thomas Needle | Proč ta nenávist k ARM. Něco vám udělali? Podle...
Úterý, 10 Prosinec 2013 - 01:10 | BTJ | Njn, nejaka ARM sracka, ale co 2001, kdyz...

Zobrazit diskusi