CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Izraelské stíhačky F-35 jsou připraveny k boji

"Že by tak sofistikovaný letoun, jakým je F-35 byl schopen ohrozit tak zastaralý protiletadlový systém jako je S-200, se zdá málo pravděpodobné"
To jako autor myslí fakt vážně? Opravdu F-35 nedokáže ohrozit S-200? Nebo to myslel obráceně, že Zastaralá S-200 nedokáže ohrozit moderní F-35?
// kdo-co ohrozit koho-co

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě, že autor myslel, že zastaralá S-200 nejspíš nedokáže ohrozit moderní F-35, každopádně v textu jsem to teď trochu upravil, aby to bylo srozumitelnější.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"nedokáže ohrozit moderní F-35"

No. Napríklad zaspomínajme si trochu na rok 1999 keď PVO komplex S-125 zostrelil F-117 Nighthawk.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jednalo se o první Stealth letadlo. Navíc pilot letěl s otevřenýma pumovnicema vždy ve stejný čas stejným koridorem. A i tak to byla víceméně otázka štěstí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To bolo oficiálne vyjadrenie a len ich zbožné prianie. Vždy je to najlepšie hodiť na pilota.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jj. Ona nám ta Čeština sice umožňuje přehazovat slovosled skoro volně, ale někdy je vhodnější se držet osvědčeného pořadí, nebo se rozepsat, aby bylo jasné co čí čemu čího zač :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Nové stíhačky F-35 jsou softwarově definované letouny"
Huh, cožeto?
" Izraelci určitě otestují tyto nové letouny v sousední Sýrii. "
Tam snad nemají bez domluvy s tamní vládou co dělat!

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Softwarově definované letouny - psali jsme to už například tady https://cdr.cz/clanek/prvni-f-35-pripraveny-pro-nasazeni-do-akce-v-asii-... , pro porovnání takový F-22 má přes 2 milióny řádků kódu, kdežto F-35 už má více než 10 miliónů řádků kódu a to číslo nepochybně ještě poroste, než letouny F-35 dosáhnou plné operační schopnosti.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale to slovní spojení naprosto neodpovídá tomu významu....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zřejmě tím myslel, že hlavní devizou toho letounu jsou senzory a především datová propojenost.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

DRK: "Tam snad nemají bez domluvy s tamní vládou co dělat!" ... Co tak se raději zajímat o historii než napsat takový blábol?

Izrael dle mezinárodního práva může vojensky zasahovat na území Sýrie. Sýrie a Izrael jsou oficiálně pořád ve válečném stavu od Šestidenní války v roce 1967. Od té doby je udržováno příměří s občasným excesem z jedné či druhé strany. Sýrii bylo několikrát nabídnuto ze strany Izraele uzavření mírové smlouvy. Ze Syrské strany to nebylo nikdo akceptováno.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pořád platí že tam nemají co dělat. BYl by to nepvyprvokované jednostránný útok. To že se dodnes nebyli schopni vzájemně domluvit na mírové smlouvě na tom nic nemění...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Existuje něco jako jako mezinárodní právo. To že některé mocnosti včetně Ruska si z něj dělají trhací kalendář neznamená, že by se nemělo dodržovat.

Pokud takovou jednoduchou věc nedovedeš pochopit, tak další diskuze nemá smysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak mezinárodní právo?? kde bylo mezinárodní právo v případě libie, nebo předtím iráku, kde bylo mezinárodní právo v případě odtržení kosova? navíc co to je za propagandu "ošklivé rusko" v tématu k americkým letadlům v izraelských službách?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proboha, kdyz uz tu zminujete historii a mezinarodni pravo, proc si o tom alespon neco nezjistite. Takto vypadate jako trouba

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rád se nechám poučit od "chytřejších hlav". Jenom bych chtěl podotknout, že manželka dělala disertaci na téma Arabsko-Izraelské vztahy a nějakou dobu jsem žil v Ra'ananě. Samozřejmě nikdo nispolknul všechnu moudrost světa, tak čekám na poučení z tvé strany.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže pomlouvaná F35 je už v bojovém nasazení a kde jsou ty ruská superletadla?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jsou v plánu :) Prototypy samozřejmě na přehlídkách a výstavách. Rusové se utápí ve vodce, korupci a vlastní nechopnosti cokoliv dotáhnout do konce. Nakonec to ale nevadí, protože i se starou techniku se dá soupeři zatopit a navíc se teď orientují na daleko levnější hybridní války a šíření propagandy po internetu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

https://www.abcnyheter.no/nyheter/norge/2017/11/21/195349469/f-35-utford...

amici sa utapaju ked robia lietadla. a nori na to doplacaju .

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A ruští dovolenkáři sestřelují letadla Malaysia Airlines a holandští turisté na to doplácí. Co je horší?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hezká propaganda, co přesně to má společného s tématem?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak tak, jak odhalil eurosoudruh Drahoš, teď je zajímají české presidentské volby.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže soudruh Drahoš má bohužel pravdu, Putin ovlivňuje politické dění v ČR dlouhodobě, nejviditelnější z poslední doby je třeba podpora Zemana v minulých prezidentských volbách a zcela jistě tedy v těchto nadcházejících a podpora extremistických stran v ČR, konkrétně se můžeme bavit o komunistech a SPD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nakoniec vyhra aj tak ten, co bude vediet do boja dat viac vojakov, viac strojov. takze tupa masa. Zatial kazdu vojnu vyhrala masa a nie technologie. Ci sa pozriete na rimsku risu ci na WWII. Vytazne strany nemaly najlepsiu techniku ale najviac zdrojov.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No já pevně doufám, že nikdo nebude muset vyhrávat. Leda by Putlerovi jeblo v palici (což není vyloučeno), přehnal to a rozpoutal válku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jedinemu komu jeblo je americky trump a nastval cely svet z jeruzalemom )) co prinesie ovocie sklamania pre teba a podobnych ))) skusk citat komenty na youtube alebo inde pod RT videamy a vidis ze aj zapad sa obracia k rusku. dam ti kopu linkov. yenkov nemaju radi nikde,, minule kanadsky znamy bloger na twitri dobre zotrel usakov.. dam ti linky ale budes smutny ))))) alebo novozelandania ))

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ne, děkuji, nepůsob si zbytečnou práci a linky s ruskou propagandou si nechej pro sebe. Ostatně nevím z čeho soudíš, že bych nějak podporoval toho smradlavého tchoře Trumpa. Já jsem evropan, občan EU a podporuji naši evropskou politiku a ta vzhledem k Jeruzalému hovoří jasně, tedy nepodporuje kroky Donalda Trumpa.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Izraelci jsou zajímavý národ. Je jich 8 milionů, jsou ve válce se všemi okolo, ale dokáží se s vyrovnaným rozpočtem ubránit a zárověň vyvíjet vlastní vyspělé technologie a z hlediska obrany nemít v oblasti konkurenta (biotechnologická a jaderná velmoc, s vlastním vesmírným programem...).
Budí ve mě fakt za tu práci úctu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Bez pomoci z venku by už dávno skončili... Mají navíc "pátou kolonu" v mnoha zemích.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pomoc z venku sice byla a je, ale ve srovnání s tím proti komu stojí je to obdivuhodné. Navíc ty Palestince dotuje Evropa, Hamás dotuje Irán. A ikdyž spojily síly armády Egypta, Libanonu, Sýrie a Jordánska, tak dostali na budku.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Izrael, 8 mil. obyvatel, HDP cca 318 mld. USD. ČR, 10 mil. obyvatel, HDP cca 192 mld. USD. Opravdu by už dávno skončili bez pomoci z venku?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ani by bez ní nevznikli...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak jste přišel na ten vyrovnaný rozpočet? Izrael každoročně dostává z USA vojenskou pomoc ve výši několika miliard USD (v roce 2014 $3.1 mld) a buhví kolik jako další ekonomickou pomoc. V článku zmíněné F35ky mají tedy zadarmo. Nevím, to jak se Izrael nechává sponzorovat je hodné úcty, já si to tedy nemyslím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zlé jazyky by možná řekly, že ty peníze dostává s vědomím, že za ně zpátky od USA nakoupí zbraně... A že americké firmy z toho mají to, že jim ty jejich betaverze někdo s nasazením vlastního života otestuje.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

KOlik dostáváme od EU my? Navíc ty naše dotace nejsou vázáne na nákup zbraní z dárcovkých zemí, Polsko a Slovensko nám nechtějí vyhlásit válku a Valaši se neodpalují v autobusech.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je pro mne novinka, že EU nám dává dotace na nákup zbraní, pokud vím, z dotací EU se financují jenom nesmysly typu cyklostezka za buhvíkolik mega, po níž stejně pak skoro nikdo nebude jezdit.

Také nevím nic o tom, že by USA dávali Izraeli podmínky typu buď budete přijímat jakési přivandrovalce buhvíodkud nebo vás dáme k soudu a sebereme dotace. Srovnávat vztah USA-Izrael a EU-ČR je nesmysl.

Žijeme v zajímavé době, kdy pokud napíšete něco třeba jenom lehce negativního o jistých privilegovaných skupinách, hned se na vás internetoví diskutéři sesypou jako mouchy na lejno. Proto tedy upřesňuji, že můj předchozí příspěvek rozhodně není myšlen jako kritika. Prostě si to Izraelci dobře zařídili a teď se maj v jak prasata v žitě, klidně by mohli americkou měnou tapetovat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"z dotací EU se financují jenom nesmysly typu cyklostezka za buhvíkolik mega, po níž stejně pak skoro nikdo nebude jezdit."

A já zase slyšel, že němečtí cykloturisté by naše cyklostezky třeba i používali rádi, ale považují je za ostudu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

prosim vas o vasej neFungujucej 35 ke uz rozhodila norov ktori za jej dodavky zaplatili nehorazne miliardy este pred padom no koruny o 25-35% dole! a to este nori informuju na pro nato weboch. takze v reale to je este horsie a hrozi strata zivota pilota pri beznych treningoch.
https://www.tu.no/artikler/us-air-force-apner-opp-oksygenmangel-har-vaer...
https://www.derimot.no/f-35-nye-problemer-i-ko/ noveee problemy v rade za sebou cakaju na riesenie ale akosi sa im nechce.. dobry pruser ked objednali 50 kusov. v tom clanku je kopa linkov dobrych co tento pan z cdr bude nenavidiet)))
aj v norskych mediach uz by to najradsej skoncili len bohuzial vyhrala erna a ten plesaty nato lizac)) ostatne oni dvaja kazia celu politiku norska. proste uz si aj svedi a dani robia z nich zarty ze na co naleteli)) linky dam ak chcete za 1 eu.. lebo pravda je draha

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

https://sputniknews.com/us/201712051059720600-us-stealth-fighter-trainin...
keby som sem dal len link z sputnika tak popieraci pravdy budu vrieskat ze "propaganda" preto som uderil z norskymi a mozem dat aj swedske a vsetkych popieracov zmetieme )))
https://www.defensenews.com/air/2017/12/05/f-35-loses-aircraft-panel-dur...
americky )) dobre su tie komentare, ani americania uz neveria lockheedu a robia si srandu z nich
takze vlastne podla zaujateho cdr z pro izraelskym goyom je cely ostatny svet a este aj ty nasi vlastny amici - propaganda ...megarofl

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

The Pentagon’s official F-35 bug list is terrifying to saam pan pentagon povedal u zv roku 2016.. takze vedeli aky pruser je to., a tie problemy dnes len ukazuju co nam pentagon nechel povedat))
https://www.extremetech.com/extreme/222380-the-pentagons-official-f-35-b...
https://www.derimot.no/ny-f35-skandale-mer-enn-100-fly-skrotes-er-noen-n...
a zase dalsie udaje... jaj aj nori su "propaganda" ?!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

DUBAI: Foreign F-35 partners work up interim solution for ALIS sovereignty concerns
https://www.flightglobal.com/news/articles/dubai-foreign-f-35-partners-w...

aj saudi ))))))))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

http://www.dote.osd.mil/pub/reports/FY2015/pdf/dod/2015f35jsf.pdf tu je kritika z pentagonu uz v roku 2016 a pan tu lepi daci o uspechu v izraeli LOLOL
ALeBO nori sa boja o suverenitu , lietadla posielaju ... F-35 utfordrer nasjonal suverenitet
https://www.abcnyheter.no/nyheter/norge/2017/11/21/195349469/f-35-utford...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

lepsie ked to dam v realnom mene cez facebook na vas facebook . potom uz nepomoze zmazanie))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

It can’t land safely on an aircraft carrier because the tailhook doesn’t work. It doesn’t accelerate well because it’s so heavy, and using the afterburner for extra speed damages the aircraft. The main air to air missile doesn’t work, and no one can seem to figure out why. A new and sophisticated threat detection system can’t tell the difference between an incoming missile and the airplane’s own flares.

uz z roku 2015.. si piloti stazuju http://www.thepilot.com/opinion/junk-the-f--it-s-a-lemon/article_a3700ed...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hele, takhle málo příspěvků a odkazů, to tě věrchuška nepochválí, měl bys přidat!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Snad nedostaneme rozkazem F-35 nakoupit. Stačily předražený Gripeny. Menší země jako jsme my, mají vybírat max. něco jako Mig-29, protože to bohatě stačí, jelikož žádný civilní letoun se Migu 29 nevyrovná a proti silnějšímu protivníkovi musíme holt spoléhat na mnohem levnější protiletadlovou obranu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

MiG-29 včetně poslední modernizace MiG-29SMT-2 je beznadějně zastaralá plečka s předpotopní avionikou, vysokými provozními náklady a problematickými dodávkami náhradních dílů. A jak to dopadlo s zásadně modernizovanou verzí MiGu-29 tj. MiG-35 darmo mluvit. Pokud vím tak vyrobili snad pouze 5 kusů včetně dvou pro zkoušky draku.

Moderní systém PVO který by dokázal účinně plnit stejný úkol jako nadzvukové letectvo si nemůžeme dovolit. Protože je mnohem dražší než těch pár Gripenů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A já někde psal, že není zastaralá? Jde o to, co stačí na základní ochranu území a ne o to, jestli dokáže soupeřit s tím nejlepším z Ruska/USA. Na to jako malá země nemáme. Když půjdu do extrému, tak by stačila i nejmodernější verze Mig-21 a zbytek narvat do PVO než se marně snažit mít „opravdové" letectvo.

Naštěstí nemáme za souseda Izrael, který by na nás útočil i v případě, že bysme nějaké zemi dovolili přítomnost cizích vojsk (nijak neútočících na Izrael) na svém území, takže nemusíme zatěžovat obyvatelstvo šíleným rozpočtem pro armádu. Bohatě stačí už ta dnešní zátěž.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podívej se jak stačí Slovenské MIG-29 na základní obranu jejich území. Díky nedostatku náhradních dílů a vysokým provozním nákladům mají letu-schopná asi tři letadla. Několik měsíců neměli ani jedno. Moderní systémy PVO jsou dražší než low-cost nadzvuková letadla jako jsou Gripeny.

Jde vidět že nemáš vůbec ponětí o historických souvislostech na blízkém východě. Já zase jsem rád, že nemáme zrádné sousedy jako má Izrael.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Po revoluci bylo moratorium na náhradní díly (kravina) a v poslední době jsou zase sankce proti Rusku (ještě větší kravina). BTW tři Migy-29 na území jako je Slovensko bohatě stačí. Zase musím připomínat, že menší státy nepotřebují to nejlepší a v mnoha kusech.

Dějiny Izraele a blízkého východu znám dobře. Poslední roky ale kroky Izraele stále více vnímám ne jako preventivní a obhajitelné, ale jako agresivní a neobhajitelné a co tak sleduju reakci států na jejich poslední hloupost s Jeruzalémem, tak nejsem sám. Na íránskou základnu v Sýrii mají syřané právo, stejně jako kdokoliv jiný a Izrael jim do toho nemá co kecat. Kdyby se stejně „preventivně" chovali všichni, tak už lidstvo neexistuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sankce proti okupantovi rozhodně kravina nejsou. A přijde mi až komické, jak Rusové oficiálně tvrdí, že sankce jim neškodí, zatímco proruské weby se mohou přetrhnout zprávami o škodlivosti sankcí, samozřejmě pro nás :-) Zjevně ty sankce význam mají. Kdyby ne, nikdo by o nich nemluvil...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pdobrovolné odtržení a připojení země na základě referenda se pokud vím za okupaci nikde nepovažovalo. Jinak by ukraina dodnes okupovaka část československa...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dalo by se s tím souhlasit pokud by se jednalo o legitimní referendum což v tomto případě nebylo.

A ohledně Zakarpatské Rusi by sis měl znovu nastudovat dějepis, máš v tom hodně zmatek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale napovídej. Tehdejší sovětský svaz zorganizoval "referendum" na obsazeném území připojil podkarpatskou rus k ukraine a nedal v podstatě tehdejšímu československu na vybranou. Pochlub se svými "znalostmi"...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a naco nam tie lietadla su?? uplne zbytocne, sme tak maly stat, ze sa snad ani neotoci nad nasim uzemim :) Proti komu sa budeme branit, ked okrem ukrajiny vsetko naokolo je v NATO? Byt to na mne tak tie stihacky zrusim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V případě problémů s civilními letadly se hodí mít něco, co se k nim dá poslat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ako ja sa fakt nevyznam do lietadiel, neviem aka je reakcna doba zo Sliacu na lubovolne suradnice Sk, ale ked prelieta "cudzie" lietadlo niekde nad Popradom, tak kym tam doleti mig29 zo Sliacu, davno bude mimo uzemia Sk. A co tym ziskam, ked pride stihacka k lietadlu? Co ziskali amici 911, ze mali 2000 stihaciek?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"uplne zbytocne, sme tak maly stat, ze sa snad ani neotoci nad nasim uzemim" ... Jak tady předvádějí nadzvuková letadla na leteckých dnech když se nad letištěm ani neotočí?
"ked okrem ukrajiny vsetko naokolo je v NATO" ... třeba takové Rakousko je v NATO od kdy? To mi jaksi uteklo? Nebo snad Slovenko nesousedí s Rakouskem? To by totiž byla též novinka.

My sice máme taky parodii na nadzvukové letectvo, ale aktuálně požadované úkoly to stačí. Vy jste už nadzvukové letectvo nemáte. Tech pár vraků stojících v kopřivách snad za letectvo považovat nejde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aneb porovnání pindíků v netradičním stylu: My ho máme malý a je to vlastně jenom taková parodie. Ale vy ho máte ještě menší :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Plácáte nesmysly. Cizí vojska sice sama neútočí, ale vyzbrojují Hizbaláh. A ten útočí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tyto články miluji. Vždy zafungují jako kremrolelapka :D
Nicméně je vidět, že F-35 přes všechny porodní bolesti bude nakonec efektivním zbraňovým systémem. Rozhodně Izraelci nejsou takoví troubové a mají tak bohaté válečné zkušenosti, aby investovali do něčeho, co nemá budoucnost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co jiného mají také Kremrole dělat ? :)
SU-50 je debakl.
http://www.armadninoviny.cz/ruske-trapeni-s-letouny-5-generace.html
Zatím co F22 je v operační službě,ruské trapnosti hnijí ve formě demonstrátoru....Který je sám o sobě zastaralý už teď.

F35 je parádní revoluční stroj dokazující že USAF má před (nejen) před rusákem náskok desítky let.

https://zpravy.idnes.cz/letecke-cviceni-nevada-f-35-stihacky-usa-dh7-/za...

Jako každý revoluční stroj má F35 své mouchy vyžadující čas ale budoucnost je zde ať Kremrole brečí jak chtějí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.